Mejla

Ingvar Persson

Lööf måste sätta Ådahl i kylskåpet

Januariavtalet behöver förhandlas om

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Krister Hansson / KRIHAN 3950B

LEDARE

Häromdagen begärde Liberalernas ledare Nyamko Sabuni ett möte med partierna bakom Januariöverenskommelsen. Ämnet skulle förstås vara kaoset på Arbetsförmedlingen som följt på privatiseringsplanerna.

Sabuni skriver bland annat:

"Det är väsentligt att vi kan fortsätta arbetet på ett sätt som inte undergräver människors förtroende för vare sig samarbetspartierna, staten eller reformeringen i sig".

Undergräver förtroendet. Håll den formuleringen i minnet, vi ska återkomma till den.

Centerledaren Annie Lööf svarade för sin det att förändringen måste genomföras stegvis, och att partierna runt regeringen måste göra en egen analys av läget.

Annie Lööf vet precis

Det är så dags. Annie Lööf vet ju precis vad, eller snarare vem, som orsakat krisen. Hon vet vem det var som valde att låta Centerns riksdagsledamöter lägga ner sina röster i förra årets budgetomröstning och på det sättet släppa fram Moderaternas servettbudget. Hon vet vem det var som insisterade på att skriva in både detaljer och datum redan i Januariavtalet.

Foto: LINN MALMÉN
Martin Ådahl (C)

Han heter Marin Ådahl och är en av de ledande företrädarna för Annie Lööfs Centerparti. När januariavtalet slutförhandlades tyckte Centern uppenbarligen att det varken fanns anledning att göra några analyser eller invänta utredningsförslag som var på väg.

Att tusentals anställda på Arbetsförmedlingen slutat och att kontor har lagts ner är konsekvenserna av Ådahls insatser. Det är också han som skapat en situation där företag som sysslar med arbetsmarknadsutbildning riskerar konkurs, samtidigt som deras tjänster behövs mer än på länge.

Experter skakar på huvudet

Kommunpolitiker är förtvivlade och experter skakar på huvudet. Vi befinner oss kort sagt i en situation där människors förtroende för regeringspartierna, staten och arbetsmarknadspolitiken "undergrävs", för att låna Nyamko Sabunis ord.

Annie Lööf kan lösa dagens situation om hon menar allvar med att ta ett omtag och upprätta en mer realistisk tidsplan. Men då måste hon förmodligen placera Marin Ådahl i kylskåpet. Så länge han representerar Centern får partiet finna sig i att bära huvudansvaret för kaoset.

Samtidigt avslöjar kaoset i arbetsmarknadspolitiken ett grundläggande problem i Januariavtalet. Stora delar av uppgörelsen handlar om politisk prestige och lämnar därför litet utrymme för verklighetsanpassning eller sunt förnuft. Det gäller inte bara Arbetsförmedlingen.

I flera av de mest uppenbara fallen är det dessutom Martin Ådahls verk.

Om partierna bakom regeringen vill undvika att förlora förtroende för sig själva, staten och den politik de för måste inställningen till den politiska plattformen förändras. Det måste finnas utrymme att förhandla om avtalet när verkligheten så uppenbart kräver det.

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.