Publicerad:
Uppdaterad:

Succékval av svenskorna i sprint - Stina Nilsson mot titeln

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN

Stina Nilsson har inlett jakten på den totala sprintcupen.

Kvalet gick smärtfritt med näst bästa tid efter lagkamraten Jonna Sundling.

Endast en svenska missade att ta sig vidare till heaten.

Världscupen i längdskidor ska avgöras och det sker i samband med den minitour som genomförs under helgen i Kanada.

Men redan under fredagen kommer en vinnare i den totala sprintcupen att koras. Stina Nilsson leder över norskan Maiken Caspersen Falla med 33 poäng och har skaffat ett grepp om tävlingen med ett bra kval.

För redan där visade Stina Nilsson och flera andra svenskor att formen är bra.

Snabbast av svenskorna var Jonna Sundling, som vann kvalet. Stina Nilsson var tvåa, Maja Dahlqvist åtta och Frida Karlsson var tolva.

Även Charlotte Kalla, som missade kvalet i Falun förra helgen, tog sig vidare. Det gjorde också Evelina Settlin och Ebba Andersson.

Viktiga poäng för Johaug

Däremot åkte Ida Ingemarsdotter, som visat fin form de senaste helgerna, ut. Hon körde in som 32e åkare och endast 30 går vidare. Therese Johaug klarade sig precis med 29e tid, något som innebär viktiga poäng för norskan i den minitouren.

Den norska sprintstjärnan Falla var nia, sex sekunder efter Jonna Sundling.

Stina Nilsson och Maiken Caspersen Falla startar i samma kvartsfinal. Klarar Stina Nilsson som sämst 14:e placering är titeln i hamn även om Falla vinner.

Viktor Thorn var bäst av de svenska herråkarna i kvalet och Oskar Svensson fick en muntlig varning, men gick vidare precis som Johan Häggström.

Teodor Peterson klarade sig också precis vidare med sista tid i fredagens kval. Karl-Johan Westberg, Daniel Rickardsson och Jens Burman däremot missade kvalgränsen och får därmed inga bonussekunder med sig vidare in i minitouren.

Norrmannen Johannes Hösflot Kläbo vann kvalet.

Tidigare under fredagen meddelade svenska skidlandslaget att Calle Halfvarsson ställer in avslutning på grund av den förkylning som drabbade honom tidigare i veckan. Han stannar dock kvar i Kanada och reser hem med övriga laget efter helgen.

Sprintspecialisten Hanna Falk hoppade av före resan till Kanada.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: