LO-medlemmar nekas privata vårdförsäkringar

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
LO:s medlemmar kan inte teckna sjukvårdsförsäkring. Arkivbild.
Foto: Robin Haldert / TT
LO:s medlemmar kan inte teckna sjukvårdsförsäkring. Arkivbild.

NYHETER

LO-medlemmar får inga privata sjukvårdsförsäkringar – av ideologiska skäl. LO vill ta striden eftersom försäkringarna hotar den svenska välfärden, men det innebär samtidigt att både TCO:s och Sacos medlemmar får gå före i vårdköerna.

Det vanligaste när det gäller privata sjukvårdsförsäkringar är att arbetsgivare tecknar den för sina anställda, men allt fler fackförbund erbjuder också sina medlemmar att teckna försäkringar för snabb, privat vård.

LO tror sig däremot fortfarande kunna vinna striden mot de privata aktörerna och vägrar teckna försäkringarn för sina medlemmar.

Tjänstemän går före

Några TCO-förbund och de flesta av Sacos medlemsförbund har upphandlat försäkringslösningar som medlemmarna erbjuds att teckna själva, och därmed kortas vårdköerna för tjänstemän och akademiker. LO:s hållning innebär dock att LO-medlemmar inte kan få del av de fördelar som medlemmar i andra fackförbund får. Det går visserligen att köpa en försäkring själv för den som vill, men det blir betydligt dyrare än via facket.

TT: Är inte det orättvist gentemot LO:s medlemmar?

– Vår bedömning är att det fortfarande går att stoppa de här försäkringarna. Än så länge står de för en väldigt liten del av vården, och har inte så stor betydelse för våra medlemmar. Det handlar om att ta striden nu, säger Ulrika Lorentzi, utredare på LO.

Det är enligt LO principerna som ligger bakom beslutet.

– Vi har ett kongressbeslut från 2016 om att stoppa sjukvårdsförsäkringar, säger Ulrika Lorentzi.

Idelologi

För LO är försäkringarna en väldigt tydlig ideologisk strid, förklarar hon. De bidrar till att det offentliga sjukvårdssystemet bryts sönder, och det kommer att drabba LO-medlemmar särskilt hårt. Därför vill LO försöka bekämpa fenomenet.

– Till exempel i Spanien kan man se hur försäkringarna innehåller mer än de svenska gör nu, och hur det undergräver den offentligt finansierade sjukvården som fördelas efter behov.

Publicerad: