Skandinaviens bästa sprinter – jag spikar

Okpus GS75-tips söndagen den 12 juli • Analys lopp för lopp

Av: Trav365

Publicerad:
Uppdaterad:
Galoppexperten Robert Okpu går igenom dagens tävlingar på Jägersro.
Foto: Stefan Olsson
Galoppexperten Robert Okpu går igenom dagens tävlingar på Jägersro.

Svenskt Derby har ridits på Jägersro sedan 1918, då Voter vann.

Men i år rids det en i mitt tycke ovanligt öppen upplaga!

Tacksamt nog startar Sveriges bästa sprinter I Kirk på Grand Slam 75, så man behöver inte gå över ån efter vatten i jakten på en jackpott-spik…

Det är dubbel-jackpott på Grand Slam 75. Och förutom I Kirk så spikar vi även Wido Neuroths toppsto Nouvelle Lune, i den femte avdelningen för att få ihop systemet.

Mest noterbart med årets Derby är annars att Lennart Reutersköld junior - som tidigare vunnit Derbyt med Hurricane Red (2013), Duke of Burden (2016) och Dorcia (2017) - har fem hästar till start. En dominans av derbyfältet som inte skådats i modern tid!

Dessutom säger han själv att ingen av dem är helt chanslös, så det rör sig inte om några hästar som är ”uttjatade” av ägarna…

Vi går rakt på sak och spikar

Vi går rakt på sak i GS75-1 och spikar toppsprintern 2 I Kirk. Han vann det här loppet förra året och även året innan dess. Och det råder ingen tvekan om att sexåringen, som bland annat har en seger borta i Dubai på sitt CV, är Skandinaviens bästa sprinter. Kan dock nämna att han ”bara” slog 5 Breakdancer med en längd senast. Jag pratade tidigare i veckan med pensionerade stjärnjockeyn Fredrik Johansson och han tycker faktiskt att Breakdancer är ”miljondraget” i Grand Slam-omgången för de som vill åt de stora riktigt jackpott-pengarna. I Kirks tränare Susanne Berneklint försäkrar dock att allt är precis som det ska med hennes svenskuppfödda superhäst, så jag singlar utan att blinka.   

I GS75-2 finns det nog en del som singelstreckar 1 Nocentsinkentucky. Tränaren Francisco Castro säger själv att denne snabbfotade treåring är ”Den nye I Kirk”.

Det är möjligt att detta kan stämma, men 2 Gulfstream Tiger har ännu inte förlorat på sina fyra starter denna säsong och även lovande 3 Mountain får ett streck, även om han brukar få svårt mot stallkamraten Gulfstream Tiger.

Avdelning 3 är en lurig handicap och här kan det hända en del saker. 1 Suspicious Mind är nog bästa hästen, men tränas och matchas för att vara ”toppad” till Stockholm Cup-dagen i september, sårbar nu? 5 Pas de Secrets har samma handicaptal som tipsettan. Inte lika utpräglad vinnartyp - men går alltid bra på Jägersro! Och 8 Gold Tyranny kan mycket väl ta första årssegern här… men de flesta handicaper brukar som sagt vara skrällvänliga och detta är inget undantag. 3 Arctic Waltz kan vara farlig att nonchalera.

I GS75-4 ska man komma ihåg att 8 Serenity Bloom slagit derbyhästen och stallkamraten Marieappel både i år och i fjol, över milerdistans. Bra chans! 5 Coleur Cafe har kommit till korta mot kulltopparna Silent Night och Ascot Brass i sina senaste starter, men kan räcka nu. Och även 2 Seven Nation Army och 3 Nascetta ”kvalar in” på lappen.

Med 5 Nouvelle Lunes senaste Jägersro-insats på näthinnan (för två starter sedan) är spiken klar i Grand Slam 75 avdelning 5. Men då var det 9 Marta som besegrades med många längder. 6 Queen Rouge, som kom trea i förra årets Svenskt Derby lär bli en svårare nöt att knäcka. Men Nouvelle Lune utstrålar verkligen klass och jag tror att detta går vägen!

Såg väldigt tilltalande ut

Derbyt, då? Jag surrade som sagt om derbydagen med pensionerade championjockeyn Fredrik Johansson tidigare i veckan. Han skriver under på Lennart Reutersköld juniors egna uttalande, om att ingen av dennes fem hästar är chanslös i årets Derby. Själv har jag bara råd med 3 Yoker som ”Junior” själv rankar främst av sina… samt 4 Tille In Action och 11 Harry, som såg väldigt tilltalande ut på Bro Park senast. Som kuriosa kan nämnas att travtränaren Peter Untersteiner är delägare i det fina stoet 7 Marieappel, som det är upp till bevis för nu - och som jag alltså lämnar utanför min kupong. 12 Bullof Wall Street borde ”släppas iväg” som favorit, med tanke på den överlägsna segern i Voterlöpning – och championtränaren Niels Petersen är givetvis alltid farlig i dessa sammanhang. Jag streckar även 2 Everest Voice som verkar vara den bättre av Wido Neuroths två hästar, 13 Ladybug som tränas i Frankrike av duktiga Joakim och Pia Brandt (trots att det är debut på distans och underlag!) och 9 Grey Flash som förvisso gjorde en slät figur senast, men som ska skärpas upp med blinkers nu enligt tränare Bent Olsen. Bent, som ju vann Svenskt Derbyt i fjol, då med läckre fuxen Red Cactus.

I epilogen, GS75-7, är 9 Red Hot Chili bästa hästen. Senast mötte han den absoluta eliten i Stockholms Stora Pris. Men detta är en handicap - och tränare Francisco Castro gick tidigare ut i veckan på en tipssajt och ”lovade seger” nu med sin 5 Couples, som han tycker blev bortriden mot 4 Jazz Explosion senast. Den sistnämnde får dock championjockey Per-Anders Gråberg i sadeln nu, se upp!  

Robert Okpus GS75-system

GS75-1: 2 I Kirk (5,1)

GS75-2: 1,2,3 (4,6)

GS75-3: 1,3,5,8 (4,7)

GS75-4: 2,3,5,8 (1,4)

GS75-5: 5 Nouvelle Lune (6,10)

GS75-6: 2,3,4,9,11,12,13 (5,7)

GS75-7: 4,5,9 (2,10)

1128 rader / kronor

Robert Okpu

Publicerad:

LÄS VIDARE