När tryter tålamodet, Zlatan?

Zlatan Ibrahimovic har alltid brunnit för nya utmaningar.

Stjärnan har sökt dem, de har sökt honom och han har skapat dem.

Anfallaren har älskat de flesta och hanterat alla – men klarar han av den här i Los Angeles Galaxy?

När tryter tålamodet, Zlatan?

Vardagen har infunnit sig i Los Angeles. Serielunk och flagnad stjärnstatus. Men Zlatan Ibrahimovic har de senaste veckorna visat prov på ett beundransvärt lugn och tålamod.

Inför mötet med Dallas poängterade han i sansad ton att just den här utmaningen var ny. För första gången på 20 år hade han förlorat tre matcher i rad. "Det är okej, en annan situation, men jag gillar det", sa han i veckan.

Efter ännu en förlust mot Dallas (2-3) är frågan hur länge han kommer att uppskatta de prekära läget som Los Angeles Galaxy försatt sig i.

Kommer han att orka fortsätta hålla fanan högt? Avgörande är hur han har ställt in sin egen sportsliga kompass när kompetensen, tekniken och touchen fortfarande i sina färre, men allra vackraste stunder håller Premier League-klass.

En sjö att ösa ur

En sak vi lärt oss om Sveriges genom tiderna största fotbollsspelare är att ju vassare triggers, ju mer spets på hans egen insats.

Och här fanns en liten sjö att ösa ur.

En negativ, för Ibrahimovic historisk svit, tre mållösa matcher för honom själv, hånfulla banderoller "En man är inget lag" på läktaren och en VM-trupp i pipeline.

Att Zlatan Ibrahimovic inte ska med blågult till Ryssland vet vi redan, men tro inte annat än att han gärna markerat sin status ett par dagar före Janne Anderssons truppresentation.

Intentionerna var från start om inte brännande som Texas-hettan, men ändå varma.

Från första touch, avspark, fram till den tionde minuten hann Zlatan Ibrahimovic med fem rejäla, var av två riktigt stabila aktioner.

Fysiska formen stabil

Den andra kanske lite typisk: djupt ner hämta boll, vända upp och sätta ut en passning på kanten. Löpningen in i boxen visade inställning och fraktioner av forntida explosivitet.

Cykelsparken på en boll bakom honom sekvenser senare vittnade även om att den fysiska formen och rörligheten är stabil.

Det finns i Los Angeles Galaxy fina anfallstendenser där mycket kretsar kring Zlatan Ibrahimovic, fransmannen Romain Alessandrini och norrmannen Ola Kamara.

Men det var i den här matchen händelserna bakom trion som var frustrerande för Galaxy-fansen.

Generellt dålig press på bollhållare på mittfältet som kunde driva in i spelyta två, två Dallas-mål med flera Galaxy-spelare på försvarssida.

Och när de argentinska giftormarna Maximilino Urruti och Mauro Díaz fick slingra fram och hitta luckor blev det ohållbart.

Situation han själv försatt sig i

Galaxy fick sin chans att kvittera. Utvisningen av Reto Ziegler (Zlatan borde fått straff på hans hands i första, kanske) innebar en stark forceringsfas för bortalaget. Under den perioden vann Ibrahimovic luftduellerna, slog ett briljant pass i djupet och dundrade en frisparksprojektil i kryssribban. Wow för den!

Men han satte också en frispark högt över och missen fick Dallas-fansen att applådera.

Det är vardagen han verkar i och en situation han själv försatt sig i genom att anlända som en Gud och ryta som ett lejon. När hans egna prestationer inte når höjder, inte skiljer sig ut exceptionellt i en habilare liga, slår det tillbaka.

Zlatan Ibrahimovic bryr sig sannolikt inte ett skvatt.

Men frågan är när tålamodet brister? Av sportsliga skäl.

Förstod han från början vilken fotbollsverklighet som skulle bli hans?

▪▪▪

Frågan är utagerad och diskuterad. Zlatan Ibrahimovic vill inte åka till Ryssland och VM på annat sätt än med ett sponsorflyg. Väl så, bäst för svenska landslaget när viljan inte finns.

Jag kan dock ändå, med insikten om hur stort taktiskt ansvar som förre förbundskapten Erik Hamrén lade på sin svenska världsstjärna (som inte ville ha det), tycka det är trist att vi aldrig fick se Zlatan Ibrahimovic spela under Janne Anderssons tydliga, krävande men också givande ledarskap.

avPetra Thorén

ARTIKELN HANDLAR OM