Gessle: Därför byter jag ut Winnerbäck på nya skivan

Skickade mejl till Nick Lowe på måfå – fick svar direkt

avLeo Pettersson

1 av 3 | Foto: Andreas Bardell
Per Gessle.

Duetten med Lars Winnerbäck har varit den största låten från Per Gessles senaste skivor.

Men när låtarna nu gjorts om till engelska på nya plattan har Winnerbäck petats av Nick Lowe.

– Han är en av mina allra största musikhjältar, säger Gessle till Billboard.

Per Gessle och Gyllene tider är aktuella med den officiella VM-låten.

Men Gessle har fler saker på gång.

I höst ger han sig ut på Europa-turné, där många av Roxettes hits ska spelas, och under året släpps hans nya album. Skivan består av låtar som funnits med på hans två senaste album, fast de är översatta till engelska.

– De fungerade väldigt väl och såväl som publik som media verkade älska dem och jag fick göra en stor sommarturné. Då kom idén upp om att översätta låtarna och göra ett engelskt album av dem för den internationella marknaden. Enklare sagt än gjort, säger Per Gessle i en intervju med Billboard.

Om Nick Low: ”Hjälte”

Den nya skivan har spelats in i Nashville och samarbeten har gjorts med både lokala artister och stora namn.

Ett av de största namnen är Nick Lowe. Han ersätter Lars Winnerbäck på låten ”Småstadsprat”, eller ”Small town talk” som den nu heter, vilken kommer ut som en singel i sommar.

– Nick är en av mina allra största musikhjältar. Den största låten från mina svenska skivor är en duett med en svensk artist, Lars Winnerbäck. Så, för att spela in låten på engelska, behövde jag uppenbarligen en manlig duettpartner. Högst upp på min önskelista var Nick, säger Gessle till tidningen.

Han berättar att han aldrig träffat Nick Lowe tidigare och att han skickade ett mejl till honom via hans manager på måfå.

– Jag skrev att jag var ett stort fan. Jag skickade med texten och den svenska versionen och innan jag visste ordet var stod han i en studio i Stockholm och fascinerade mig med sin otroliga röst. Är inte livet underbart? Jag har älskat Nicks arbete sedan jag startade mitt första band (Gyllene tider) på 70-talet. Hans skiva ”The Convincer” är en av de skivor jag spelat allra mest.

Skivsläpp senare i år

Den första singeln från den nya skivan, ”The finest prize” kommer att släppas i Europa i slutet av juni. Skivan släpps sedan i sin helhet i Europa i augusti och förhoppningen är att skivan kommer ut i USA till hösten.

– Det är dags att jag gör lite rejäl skada i staterna, inte sant? säger Gessle till Billboard.

ARTIKELN HANDLAR OM

Per Gessle