Kusliga bilden påminner om terrordådet: ”Enormt känsligt”

Hitta.se: ”Vill inte ha stötande innehåll”

Av: Adam Westin

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

När Gustaf gick in på kartsajten påmindes han om skräcken på Drottninggatan.

Den första gatubilden på Hitta.se visade en Spendrups-lastbil på Drottninggatan i riktning mot Sergels torg – nästan identisk med den som användes i terrordådet.

– Det var en obehaglig överraskning, säger Gustaf, vars fru just gått in i en butik när den kapade lastbilen drog förbi.

Häromdagen skulle Gustaf, som inte vill uppge sitt efternamn, kolla upp en adress på Södermalm i Stockholm.

Han googlade ”gatubild”, klickade på det översta resultatet ”karta med gatubilder” – och möttes av något som ledde tankarna till Sveriges värsta terrordåd genom tiderna.

Foto: hitta.se

”Hörde dånet”

Gustaf och hans familj hade tur den 7 april 2017 – men dagen kunde ha slutat i tragedi.

– Min fru hade just gått in på Butterick’s för att köpa lite saker till ett barnkalas när folk kommer springande in och hon hör det här dånet. Hade hon hängt kvar någon halv minut så hade hon varit ute på gatan när lastbilen kom. Så det var faktiskt en obehaglig överraskning att se den här bilden, när man inte ens har sökt på Drottninggatan, säger Gustaf.

Bilden är tagen på Drottninggatan en solig dag. En Spendrups-lastbil målad med reklam för Norrlands Guld, nära korsningen Olof Palmes gata, står parkerad i riktning mot Sergels torg.

Reklamtexten på sidan är något annorlunda än på lastbilen som Rakhmat Akilov stal och använde i terrordådet. Kall öl. Hurra Hurra, istället för Kall öl. Klimatsmart förstås. – men färgen och designen är densamma.

Rakhmat Akilov dömdes under torsdagen till livstids fängelse, miljonskadestånd och utvisning. Han anses skyldig till terroristbrott genom fem mord, 119 mordförsök och 24 fall av framkallande av fara för annan.

Foto: hitta.se

Aftonbladet gör samma sökning vid flera tillfällen, både från mobil och desktop, och samma bild kommer upp.

Togs bort – efter Aftonbladets samtal

Inom en timme efter att Aftonbladet kontaktat Hitta.se togs bilden bort.

– Jag kan förstå att någon känner att bilden var stötande, men det är ju en slump. Gatubilderna tas utifrån hur en situation ser ut vid den tidpunkten. Vi hade inte noterat det här själva, men vi vill inte ha stötande innehåll på Hitta, säger vd Alexander Hannerland.

Att bilden var startbild när man kom in från Google är inget som Hitta.se bestämt, utan det avgörs av Google, säger Alexander Hannerland. Bilden togs i juni eller juli 2017.

I dag finns lastbilsdesignen inte kvar, uppger Spendrups presschef för Aftonbladet.

Gustaf förstår att det inte var avsiktligt av Hitta.se att just den här bilden skulle vara startbild, men är glad att det åtgärdats.

– För min familj gick det ju bra, men terrordådet är ju en riksangelägenhet och bilden är enormt känslig. Just när den kommer oväntat tror jag också att det kan träffa en starkare, maktlösheten man kände är ju ett trauma som sitter kvar.

Publicerad:

LÄS VIDARE