En kall spik och det luktar hög utdelning

Carlsson: Odd Herakles vässar formen inför Elitkampen

Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75
Odd Herakles spikas på V75 från Opland-Biri.
TRAV

V75 drar till Norge i dag och Biri är värd för den här extra omgången.

Det ligger hög utdelning på lut och ­bästa spiken finns i kallblodsloppet där Odd Herakles vässar formen inför Elitkampen på Solvalla.

Vi går rakt på sak och det är ett vid­öppet lopp som inleder V75-omgången över 3 100 meter. Det är otroligt jämnt och skiljer inte mycket mellan de flesta hästarna. Flera av dem har levererat jättebra insatser på slutet och visat toppform.

Favorit är Noir Noir som har vunnit tolv lopp på 16 starter och även i sin enda start över 3 100 meter blev det seger. Vann väldigt lätt senast och kan runda alla igen.

På start är Royal Baby en mycket tidig utmanare och stoet övertygade vid spetssegern senast i en snabb avslutning. Har läget och är snabb ut.

Ett skrällbud kan Darco vara som avslutade bra i årsdebuten och ska ha gått framåt med loppet i kroppen. Gillar lång distans men som sagt, det känns som att nästan vem som helst kan vinna och vi garderar rejält.

Lika hög kapacitet

I V75-2 möttes de två mest betrodda Remix och Eidshaugdjerven nyligen och då avgick den sistnämnde med segern. Det är en riktig vinnarhäst som sällan ger sig i en upploppsstrid. Remix är också en segervan herre och har ett bättre läge. Det är en fördel med bilstart för honom nu (galopp i voltstart senast) och det är Jomar Blekkans bästa chans i omgången.

Skrällvarning för en häst som har lika hög kapacitet som favoritduon och det är Olu Lykkjar som vann i övertygande stil senast efter att ha varit sjuk gången innan.

Ett bra tvåhästarslås har vi i V75-3 i formtoppade Merles Simone, som kommer från en bra spurtseger och har bästa läget, samt Rose Garden. Den sistnämnda har gjort tre starter för Björn Goop och efter galopp i den första var stoet uppfräschad och jättefin vid spetssegern på Solvalla för Kaj Widell i den andra starten. Rose Garden öppnade då blixtsnabbt och tog ledningen men senast blev det återigen galopp (dubbla sådana) och det är såklart ett litet frågetecken. Sköter hon sig är det bra spetschans igen och då kan hon mycket väl vinna loppet. 

När två strider vinner en tredje, lyder devisen. För den som vill ha ett tredje streck rekommenderas Explosive Lane som är bra och har mött tufft motstånd i Norge. Har nu lopp i kroppen, där hon avslutade bra till andraplatsen, och kan spurta ner alla om det stämmer med tempo och positioner.

Favoriten i V75-4, Crackajack, är en av de bättre fyraåringarna i Norge. Han vann sex lopp på elva starter i fjol och efter galopp i V75 näst senast tog han gången efter en överlägsen seger. Bra chans igen.

Trond Anderssen, som har öppnat året starkt och toppat tränarligan fram till nu när Frode Hamre har kommit ifatt, har tre hästar med i loppet. Enligt Trond är det italienska nyförvärvet Uni Lest den med bäst kapacitet. Hästen övertygade vid segern i debuten för Trond senast och eventuellt blir det jänkarvagn den här gången, vilket ska provas i värmningen. Stallkamraten Spicy Boss jagar fjärde raka segern och har ett bättre läge. Man ska heller inte räkna bort Knight Classic som kommer från seger.

En outsider är Dream Builder som var trea i V75 på Momarken senast bakom vinnande Floris Baldwin. För er som streckar vidare ska man inte glömma Vincent som gör första starten på norsk mark och som har tävlat bra i Holland och i Tyskland.

Lär susa till ledningen

I V75-5 hittar vi bästa spiken i om­gången och det är kallblodet Odd Herakles som är en vinnarhäst. Han imponerade vid segern i årsdebuten då han öppnade snabbt till ledningen och vann enkelt. Ska ha gått framåt ytterligare med loppet i kroppen och tränaren tror att hästen kan springa en tid runt 1.19 över den korta distansen. Odd Herakles ­matchas mot Elit­kampen på Solvalla som nästa uppgift och trots spår långt ut ­bakom bilen lär han susa till ledningen ­efter en bit då de ­andra vill ha ryggen på favoriten. Sedan blir han mycket svårslagen.

Lannem Silje gör återigen comeback ­efter att det fantastiska stoet haft problem med magsår. Hon förlorade överraskande mot Eldvin senast och därefter kom beskedet att det var färdigtävlat och att hon skulle gå till aveln. Nu blev det ändrade planer och att hon ska plocka ner en ledande Odd Herakles utvändigt är inte att begära, även om man aldrig vet säkert med detta kallblodsfenomen.

I V75-6 lär det gå undan rejält från start med flera startraketer som jagar ledningen. Favorit är Creek’s Survivor som var tvåa i årsdebuten och som nu får skygglappar på sig och det är full laddning som gäller. Men invändigt finns startsnabba duon Synjo ­Diva och Richochet Face och på utsidan finns startsnabba On Track Banditen.

Många om budet och ett roligt drag är ­Robin G.T. som är helt bortglömd. Han är också bra från start och hängde med fint som trea i årsdebuten. Går framåt med loppet och är segeraktuell här då han mötte tuffa hästar i fjol.

I V75-avslutningen möttes de tre mest betrodda hästarna i senaste starten. Då vann Gluhwein enkelt efter att ha tassat med i ryggen på Let’s Take a Selfie under slutrundan. Gluhwein, som vann det norska Kriteriet i fjol, är så klart med och slåss om segern igen, även om det är oklart om hon kan försvara innerspåret, speciellt om startraketen Nika trycks av från början.

Let’s Take a Selfie lär vara framflyttad med årsdebuten innanför västen och fjolårets Oaks-vinnare kan ta revansch på Gluhwein från senast.

Tredje strecket får lägesgynnade Normandie Royal. Det Frode Hamre-tränade stoet var trea senast bakom ovan nämnda duo och hon spurtade bra efter en invändig resa.

Micke Carlssons V75-system

V75-1: 10, 6, 1, 7, 3, 11, 8, 5, 2, 15, 14, 4 (13, 12)

V75-2: 4, 10, 8 (6, 3)

V75-3: 2, 6 (10, 7)

V75-4: 6, 11, 9 (2, 10)

V75-5: 7 Odd Herakles (8, 5)

V75-6: 5, 10, 6, 4 (7, 1)

V75-7: 1, 10, 2 (12, 5)

2 592 rader/1 296 kronor

V75 från Opland-Biri sänds i TV12 klockan 14.00.

Trav365 liverapporterar från omgången och du följer allting här!

Här är de fem högsta V75-vinsterna 00:35

avMichael Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM

V75

V75-tips