Återvänder till skolan efter skolmassakern

Av: Josefin Westin

Publicerad:
1 av 2 | Foto: AFP

NYHETER

För en månad sedan dödades 134 elever i Peshawar.

I dag återvänder de överlevande barnen och lärarna till skolan för första gången:

– Ja, för utbildnings skull, säger en av eleverna till CNN.

Delar av den militärägda Public Army School i Peshawar i norra Pakistan har reparerats och ommålats, enligt BBC.

Skolans aula är dock fortfarande stängd. För en knapp månad sedan satt 100 elever skräckslagna i salen när ljudet av skottlossningen kom närmare.

Där dödades sedan de flesta av de 134 eleverna. Bilder från salen vittnade om tumult med omkullkastade stolar och blodspår som ledde ut ur salen.

I dag återöppnades skolan för första gången sedan skolmassakern den 18 december.

”Sitta i en tom klass”

De elever och lärare som överlevde terrorattentatet påbörjade den nya terminen med mycket oro och stor sorg.

152 elever och lärare har dött.

16-årige Shahrukh Khan sköts i båda benen av talibanerna men lever:

– Jag förlorade 30 av mina vänner, hur ska jag sitta i en tom klass, hur ska jag titta på de tomma bänkarna, säger han till nyhetsbyrån AFP.

De allra flesta valde att återvända till skolan trots en stor oro i landet. De fick skjuts till skolan av sina föräldrar och möttes av militärens soldater.

– Jag känner mig rädd, säger en elev i en intervju med CNN:s reporter Rageh Omaar.

CNN: Men du ville ändå komma till skolan?

– Ja, för utbildningens skull.

”Min son dog i dag igen”

Eleverna välkomnades av arméchefen Raheel Sharif och han satt ner i enskilda samtal med föräldrarna. Han ville försäkra dem om att de ska eliminera terroristerna i landet, uppger nyhetsbyrån Reuters.

En del föräldrar avböjde, speciellt de som sörjer sina barn som dog.

– Jag vågade inte gå till skolan där min fina son hänsynslöst dödades. Och vad skulle jag få ut av mötet med arméchefen när de inte ens kunde rädda min unga son, frågar sig en pappa och tillägger:

– Det känns som om min son dog i dag igen. När jag såg andra barn gå till skolan påminde det mig om min son. Jag gick in i hans rum och hjälplöst satte mig framför hans skolväskor och skolkläder.

De sex militärklädda talibanerna, som tog sig in i skolan och dödade alla barn och vuxna, dödades också efter den sex timmar långa gisslandramat.

Efter massakern har Pakistans underrättelsetjänst genomfört en rad tillslag, avrättningar och gripanden, skriver TT. Regeringen i Islamabad har gett militären klartecken att genomföra massiva offensiver och avrättningar. Hundratals personer har dödats i olika räder mot misstänkta talibaner.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN