Schlager och sol är biografernas skräck

NÖJE

Läs Jens Petersons krönika

Familjefilmer håller biograferna i gång.

När nya Askungen dansar in på bioduken har hon en publikfriande uppvärmning.

”Frostfeber” är en ny kortfilm med systrarna Anna och Elsa i Arendal.

Det här är riskabla veckor på bioåret.

Melodifestivalen lägger sig som ett mörkt moln över lördagskvällarna under sex veckor. Biobranschen försöker undvika perioden, men en hel del filmer måste gå upp trots schlagern.

”50 shades of Grey” vågade chansa och det fungerade. Halv miljon biobesök hittills i Sverige. ”Cirkeln” har haft det svårare, och har delvis en målgrupp som vill följa tv-helgens stora satsningar.

”Paddington”, ”Fåret Shaun” och ”Big hero 6” har gått bra, men de är familjefilmer som visas på eftermiddagarna och inte slåss på tv-tider. Däremot konkurrerar de om samma besökare. Det är synd att två så starka brittiska ess som ”Fåret Shaun” och ”Paddington” ska ställas mot varandra.

De kämpar inte minst om utrymme i biosalongerna, där även ”Big hero 6” och ”Svampbob fyrkant” tävlat om plats och publik. Färre föreställningar för varje film.

I dag kommer ”Berättelsen om Askungen”, en bred satsning från Disney. Den har som lockbete en animerad förfilm. En ny ”Frost”, sju minuter lång om Annas födelsedag. Den snuviga syster Elsa har förberett överraskningar och presenter och de sjunger tillsammans medan de två går genom slottet och Arendal.

Långfilmen ”Frost” gick väldigt bra på bio, men blev ett ännu större fenomen på dvd. Via upprepade visningar har kulten kring Anna och Elsa växt. Det finns en mycket stor liten publik som är sugen på fler berättelser.

”Berättelsen om Askungen” visas i många kopior på biografer runt Sverige. Sådant har stor betydelse för om filmer når ut.

Dramat ”Selma”, om Martin Luther king jr:s marsch 1965, gick egentligen bättre än svenska komedin ”I lust eller nöd” i helgen. Bröllopsfnisset visades på hela 176 biografer men inför rätt tomma salonger. Mer fullsatt hos ”Selma” som visades på få dukar.

Sista helgen med Melodifestivalen. Sedan kollar biograferna väderprognoserna för nästa stora konkurrent: Vårsolen. De första fina vårhelgerna är det inte mörka salonger som lockar svenskarna.

Från schlagerskugga till sol. Och nu Frost. Fåret Shaun och Paddington har många konkurrenter.

avJens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM