Iprenmannen het i nallen

Publicerad:
Uppdaterad:

Reklamsnuttar och barnmelodier i topp bland mobilsignaler

1 av 4
en miljonindustri Klassiker som Beatles och Elvis har inte mycket att hämta på den moderna ringsignalsmarknaden. Inte heller moderna storstjärnor som Britney Spears eller Madonna ligger i topp i statistiken över de melodier som laddas ned. I stället är det reklamsnuttar, filmteman och barnvisor som är mest eftersökta. Ipren-mannen, Hemglass-reklamen, Antique, Eminem, Bamse, Iron Maiden, Friends, Bomfunk MC s och temat till Mission: Impossible ligger alla på 20-i-topp-listan.

Svenskarna laddade förra året ner ringsignaler för drygt 20 miljoner kronor.

Här kan Aftonbladet publicera den unika topplistan.

Som toppas av – en värktablett!?

Låt mig höra din mobilsignal och jag ska säga vem du är.

Melodier som ringsignaler till mobiltelefoner har ökat massivt i popularitet de senaste åren.

Förra året laddades det hem ringsignalslåtar för drygt 20 miljoner kronor.

”En livsstilsfråga”

– Att det blivit så populärt är mycket en livsstilsfråga, ett sätt för oss att definiera oss som personer. Vi vill säga något om oss själva genom att ha antingen Britney Spears eller Wagner i mobilen, säger Gunnar Petri, vd på STIM.

Den höga omsättningen till trots menar Gunnar Petri att marknaden för melodislingor som ringsignaler nu börjar mattas av en aning.

– Den första oerhörda glädjen över att hålla på och byta musiksnuttar i telefonen varje vecka har nog lagt sig. Det är inte samma starka tillväxt som vi sett fram till nu, säger han.

En riktig guldgruva

Avmattningen till trots är ringsignalerna en riktig guldgruva, inte minst för kompositörerna själva. Nedladdning av en ringsignal kostar i genomsnitt tio kronor, och upphovsmannen tjänar 90 öre per nedladdning.

–Men det är ju bara en liten del av vad det faktiskt kostar, säger Gunnar Petri.

Då mobiltekniken utvecklats tillräckligt för att telefonerna klarar av att spela riktig musik som ringsignaler spår Gunnar Petri att intresset kommer explodera på nytt.

– Det är rimligt att anta att det blir ett stort intresse kring det. Men då kommer det krävas en överenskommelse med skivbolagen. Det är omöjligt att veta om de kommer att ställa sina inspelningar till förfogande på samma enkla sätt som vi gör i dag, säger han.

Här är de 20 populäraste ringsignalsmelodierna i Sverige

Martin Söderström

Publicerad: