PL-klubbarna hade gått med vinst - om de spelat utan publik

avRobert Rosén

Foto: GLYN KIRK / AFP
Crystal Palace är en av de tio klubbar som gynnas stort av TV-avtalet.

Det enorma tv-avtalet gör att Premier League-klubbarna inte längre är beroende av intäkterna från matchdagarna.

Faktum är att hälften av klubbarna hade gått med ekonomisk vinst - även om de spelat inför tomma läktare.

– Å andra sidan behöver de fansen för att bibehålla en attraktiv produkt, säger Malcom Clarke, ordförande i Football Supporters Federation.

Att Premier League drar in astronomiska summor via sitt tv-avtal är ingen nyhet. Det nuvarande avtalet löper ut efter den pågående säsongen och 2016/2017 var det första året som klubbarna tog del av avtalet värt 8,3 miljarder pund.

TV-avtalet har gjort att klubbarna numera inte är beroende av matchintäkterna. En sammanställning från BBC visar att tio Premier League-klubbar säsongen 2016/2017 hade gått med vinst, innan skatt, även om de inte fått några intäkter från matchdagarna på hela säsongen.

”Kan spela på en tom arena”

– När du får en utbetalning på 120 miljoner pund från Premier League, för att sparka runt på en boll, kan du spela på en tom arena om du vill, säger Dr Rob Wilson, idrottsfinansspecialist på Sheffield Hallam University, till BBC och fortsätter:

– Från ett intäktsgenereringsperspektiv litar klubbarna inte längre på matchdagsintäkter.

Trots att hälften av klubbarna hade gått med ekonomisk vinst även om de spelat inför tomma läktare finns det de som menar att supportrarna fortsatt spelar en viktig roll för ekonomin.

– Spelare och managers kommer och går, men vi är alltid där. Anledningen till att de kan få ett attraktivt tv-avtal är för att produkten visar publiken, ljudet, bortafansen och atmosfären - allt är en del av det, säger Malcolm Clarke, ordförande i Football Supporters Federation, till BBC.

Siffran har ökat - från två till tio

Ordföranden menar att klubben behöver sina supportar - även om de inte längre är beroende av dem för att överleva ekonomiskt.

– Å ena sidan behöver de inte fansen, för de har fått så mycket pengar från tv-bolagen. Å andra sidan behöver de fansen för att bibehålla en attraktiv produkt, säger Clarke och lägger till:

– Hur tråkigt skulle det inte vara att kolla en Premier League-match med tomma läktare?

Vid det tidigare avtalets sista säsong, 2015/2016, var det ”bara” två Premier League-klubbar som hade gått med plus om de spelat utan publik.

ARTIKELN HANDLAR OM

BBC