Svenskt pris på ”Europas Oscarsgala”

Publicerad:
Uppdaterad:

FILM

Jane Magnussons ”Bergman – Ett år, ett liv” vann ett prestigefullt pris under lördagskvällen.

Filmen utsågs till ”Bästa dokumentär” på European Film Awards, också kallad ”Europas Oscarsgala”.

– Det var som fan det här alltså, utbrister Jane Magnusson.

I dokumentärklassen vann Jane Magnussons med sin ”Bergman – Ett år, ett liv”.

– Det var som fan det här alltså, utbrister Jane Magnusson på svenska från scenen i Sevilla, Spanien, där galan ägde rum.

Ingmar Bergman, film och- teaterlegendaren som internationellt fortfarande anses vara en av Sveriges mest kända kulturpersonligheter, skulle ha fyllt 100 år i år.

– Jag är chockad och hedrad. Bergman var den första presidenten av Europeiska filmakademin och att få det här priset på hans hundraårsjubileum känns fantastiskt. Grattis, var du än är, säger Jane Magnusson vidare i sitt tacktal.

”Bergman – Ett år, ett liv” hade premiär i somras och är en skildring av Ingmar Bergmans liv, med hektiska året 1957 som utgångspunkt – samma år som han släppte två av sina mest hyllade filmer, ”Det sjunde inseglet” och ”Smultronstället”.

Känt sedan tidigare är att danske Peter Hjort vann pris för specialeffekterna i svenska filmen ”Gräns”, en film som även var nominerad i de tunga kategorierna ”Bästa film”, Bästa kvinnliga skådespelare” (Eva Melander), ”Bästa regi” och ”Bästa manus”.

Svenskt prisregn förra året

I fjol tog Ruben Östlunds ”The square” storslam på European Film Awards, som brukar kallas ”Europas Oscarsgala”.

Filmen vann sex priser; Bästa film, bästa komedi, bästa skådespelare (Claes Bang), bästa regi och manus (Östlund) och bästa scenografi (Josefin Åsberg).

På årets filmgala hade Sverige återigen chans på prisregn, med nomineringar i hela sex kategorier med dubbla nomineringar i ”Bästa manliga skådespelare” (Sverrir Gudnason som Björn Borg i Janus Metz ”Borg” och Jakob Cedergren i danska filmen ”Den skyldige”) samt ”Bästa manus” (Ali Abbasi, John Ajvide Lindqvist och Isabella Eklöf för ”Gräns” och svenska manusförfattaren Gustav Möller för ”Den skyldige”).

1 av 2 | Foto: NATHAEL JOHANSSON
Jane Magnusson.
Publicerad:

LÄS VIDARE