Nyheter

Det goda mot seger i årets bockdrama

avTT

Foto: Mats Åstrand/TT
Ska det goda segra i Gävle i år? Arkivbild.
Foto: Roger Nilsson/TT
Gävlebocken blev inte gammal 2016. Redan på invigningsdagen tuttade någon eld på bocken. Arkivbild.
Foto: Pernilla Wahlman / TT
Gävlebocken på Slottstorget i Gävle ser ut att överleva julhelgen. Arkivbild.

Brinner bocken i Gävle innan året är slut, eller ska de goda krafterna segra? Hundratusentals följare i hela världen väntar nervöst på upplösningen av årets bockdrama, men hittills har den stora bocken klarat sig utan att ens bli svedd.

Den stora julbocken i halm i Gävle har satts upp sedan många år, men den har kommit att symbolisera inte bara jul utan också brandattentat. De första åren brann den varje år. Fast i år ser den ut att förbli oskadd, i alla fall så här långt.

– Den stora bocken har klarat sig helt utan skador. Den lilla bocken, som satts upp bredvid av Naturvetenskapliga föreningen på Vasaskolan har blivit lite svedd, men inte den stora, säger Maria Wallberg, Gävlebockens talesperson nu i juletid, men till vardags marknadsstrateg i Gävle kommun.

Stark symbol

Hon berättar att bocken brunnit många gånger, men klarat sig oskadd totalt 15 gånger under de 50 år som gått sedan bocken på allvar blev Gävles julsymbol.

– Om den klarar sig nu fram till den 2 januari så blir det sextonde året, säger hon.

Bocken är en stark symbol för Gävle, och kommunen har den med i sitt grafiska material, berättar hon.

– Den är viktig för Gävles näringsliv och turism. Vi ser att vi får avbokningar på restauranger och boende när den försvunnit.

Bocken har så många vänner världen över, berättar hon.

– 120 000 personer från 120 länder följer bocken via webbkamerorna, och den har massor av följare på sociala medier. Det är människor i USA, Australien och England. Det finns människor i USA som bygger upp kopior i sina trädgårdar.

Ont och gott

Men frågan är hur en brandhärjad halmbock kan bli en sådan viktig symbol för en mellansvensk stad. Är det inte väl negativt, med en stadssymbol vars popularitet kommit sig av en massa brandattentat? Nej, inte alls, förklarar Maria Wallberg.

– Den symboliserar spänningen mellan det onda mot det goda. Det är det som gör intresset så stort, och som får människor från hela världen att följa den.

Kanske kan de goda krafterna segra i år, om bocken nu får stå kvar den dryga vecka som återstår tills den ska tas ned, hoppas hon.

Dryg miljon

I år har bocken vaktats dygnet runt, berättar hon. Budgeten för bocken ligger på 1,2 miljoner kronor, men då ingår allt - halm, stomme, stängsel, invigningsfest och bevakning dygnet runt.

Sedan förra året står nu bocken bakom dubbla gärdesgårdar, och det har haft effekt, tror hon. Då klarade sig bocken hela vägen fram till slutet. Värre var det på bockens 50-årsfest 2016, då brann den redan vid 23-tiden på kvällen efter kalaset.

– Det var inte bara vi som var ledsna då, det var följare från hela världen, säger Maria Wallberg.