Landslagets kritik: ”Det funkar inte…”

”En hel generation som inte kan gå”

avAndreas Käck, Frida Fagerlund, Malin Wahlberg, Michael Wagner

KONYA/STOCKHOLM. Spelarna vädjar till svenska folket: Kom till Friends Arena på tisdag.

Problemet? Matchen börjar inte förrän 20.45 på kvällen.

– De här matchtiderna funkar inte för den svenska publiken, säger Lena Danielsen, biljettansvarig på förbundet.

När Andreas Granqvist klev fram och bombade in sitt nionde mål i landslagströjan innebar det flera saker. Dels seger mot Turkiet, dels drömläge inför tisdagens avgörande match mot Ryssland.

Om Blågult vinner den matchen så vinner man även hela gruppen, vilket vore en stor jackpott (se faktarutan nedan).

– Det ska bli kul att spela den sista matchen för säsongen på Friends Arena i Stockholm och jag hoppas att det kommer väldigt mycket folk och stöttar oss, så ska vi försökte göra en bra prestation också, säger ”Granen” till Sportbladet.

Vädjar till folket

Senast Blågult spelade på Friends Arena var i träningsmatchen mot Slovakien den 16 oktober. Då kom bara 9 876, vilket var den sämsta publiksiffran någonsin på den arenan.

Hur många som är sålda till på tisdag? 15 000.

– Okej, då hoppas vi att vi kan öka på den siffran till på tisdag, säger Viktor Claesson.

Alla till Friends?

– Exakt.

Även målvakten Robin Olsen hoppas på stor uppslutning.

– Jag hoppas jättemycket på det. Den matchen gäller väldigt mycket. Så jag hoppas verkligen att folk tar sig dit och stöttar oss, säger han.

”Inte jättesexigt”

Problemet? Matchen börjar inte förrän klockan 20:45.

– Det är ingen jättesexig avsparkstid, 20:45 en tisdag i Sverige i november..., säger säger Lena Danielsen, biljettansvarig på förbundet.

Vad gör ni för att skjuta på biljettförsäljningen i sista stund?

– Christoffer Lund, som är ansvarig för marknadsföringen hos oss, sitter i startgroparna för att göra saker i kväll och i morgon bitti.

Vad vore en bra publiksiffra mot Ryssland?

– Kommer vi över 20 000 åskådare så är jag glad i alla fall. Vi vill helst att alla matcher ska vara utsålda. Men Nations League är något nytt som folk inte riktigt har kläm på. Dessutom är det en hel generation som inte kan gå och se landslaget live när matcherna startar en vardagskväll 20: 45. Många föreningsungdomar kan inte komma hem efter midnatt om de ska till skolan dagen därpå. Vi har pratat med Uefa om att de här matchtiderna inte funkar för den svenska publiken, säger Lena Danielsen.

Mikael Jiffer, marknads- och försäljningschef på SvFF, förtydligar dock att man ser matchen mot Ryssland som en stor möjlighet.

– Vi är inte nöjda med 20 000. Det var vår målsättning inför matchen mot Turkiet, men nu sätter vi en högre målsättning – att få så många svenska fans vi bara kan till Friends Arena på tisdag. Dessutom är det en möjlighet för oss att förklara vad Nations League faktiskt är och hur viktig den här matchen blir, säger han.

Så ser seedningspotterna till EM-kvalet ut just nu

Laddar Tabell