Aboud, 14, var fånge hos IS – nu vill han hjälpa andra

Av: Jakob Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Aboud var bara 14 år när han torterades och skenavrättades av terrorgruppen IS.

Han släpptes fri – men livet i den syriska staden Raqqa var svårt. När hans småsyskon frös och gick hungriga var matpaketen från UNHCR deras räddning.

– Tänk att någon i Sverige skänker hjälp till människor de aldrig träffat. Det är äkta kärlek, säger Aboud, som i dag bor i Dalarna och själv samlar in pengar till flyktinghjälpen.

Aboud Alkhalaf levde som ung tonåring ett stilla liv i staden Raqqa i Syrien. Han saknade ofta sin pappa som hade varit tvungen att flytta till Saudiarabien för att hitta ett arbete.

Trots att Aboud bara var 14 år försökte han att ta ett stort ansvar för sina småsyskon och sin mamma. Vid sidan av skolan jobbade han extra när han fick chansen.

En eftermiddag satt han och hans vänner utanför en liten affär som sköttes av två äldre kompisar.

– Då kom det män från IS åkande på pickuper och stannade utanför affären. De var beväpnade med automatvapen, säger Aboud.

Sköt söder TV:n – visade en musikkanal

Männen, som var på jakt efter några personer som inte var där, började trakassera ungdomarna.

– När de såg att vi tittade på en musikkanal på tv skrek en av dem att det var porr. Innan vi hann svara hade han skjutit sönder tv:n, säger Aboud.

Männen nöjde sig inte med de svar de fick av ungdomarna, utan blev allt mer hotfulla. Till sist beslutade de sig för att ta med sig ungdomarna till sitt högkvarter.

– Jag bad om att få slippa, men de slog mig med sina vapen och tvingade in oss i bilarna. Att bli tagen av IS betydde vanligtvis att man aldrig kom tillbaka, säger han.

Tryckte en kniv mot halsen

När ungdomarna kom till IS högkvarter misshandlades de först systematiskt i en stor sal. Aboud fördes sedan bort av en stor och maskerad man.

Mannen tog Aboud till ett litet rum och började ställa frågor om en av Abouds nära vänner. Stämningen i rummet blev mycket hotfull efter att mannen ställt kränkande frågor om Abouds lillasyster som påstods ha ett förhållande med vännen.

– Han slog mig i ansiktet, och när jag föll framåt drog han mig i håret och ner på golvet. Han tryckte sin kniv mot min hals och skrek att jag inte skulle ljuga, säger Aboud.

Mannen blev allt mer ursinnig över att Aboud inte ville medge att hans lillasyster hade ett förhållande. Men hade Aboud gett efter och sagt att systern träffade killar kunde det slutat illa.

– Hade jag sagt det mannen ville höra så hade han kunnat misshandla min syster och ta henne som fru, säger Aboud som fortsatte att hålla sig till sanningen om sin syster och sin vän.

– Mannen blev helt galen och tryckte kniven mot min hals. Han skrek att jag skulle säga mitt sista ord och då var jag helt säker på att jag skulle dö på golvet till det skitiga kontoret.

Räddades i sista sekund

Aboud sa vad han trodde var sina sista ord och spände sig i skräck över att kniven skulle börja skära i hans hals.

– Jag tänkte på att jag aldrig mer skulle få krama om mina småsyskon och min mamma. Och att jag inte fick säga hejdå till min pappa som jag inte sett på många år, säger Aboud.

Men den hotfulla mannens skrikande fick ytterligare en IS-soldat att ta sig in i rummet. Och då kom en oväntad vändning.

– Några sekunder innan kniven skulle börja skära i min hals frågade den andra mannen om jag var törstig, säger Aboud.

Utan vidare förklaring fördes han sedan ut ur rummet.

Vapen riktades mot vännerna

När Aboud kom ut fick han se sina vänner uppställda mot en vägg. Flera IS-män riktade sina vapen mot vännerna.

– Det fanns bara död där. Allt handlade om det. Att se mina vänner så här var den värsta syn jag kunde tänka mig. Jag kunde inta förstå varför jag skulle behöva dö när jag bara var fjorton år.

Därefter blev han återigen misshandlad.

– De skrek åt oss att vi inte skulle gråta. När vi grät så slog de oss ännu mer, medan tårarna bara rann.

När Aboud och hans kompisar greps 2013 hade IS ännu inte växt till sin fulla styrka i Raqqa. Några folkliga ledare lyckades övertala IS-männen att släppa ungdomarna.

– När de sa att vi kunde gå hade jag väldigt svårt att tro att det verkligen var sant, säger Aboud.

Hjälpen räddade familjen

Men även om han och hans vänner blev frigivna blev livet i Raqqa allt svårare.

Alla visste om att IS ogillade Aboud, och han hade svårt att få jobb. Till familjens lycka nådde UNHCR:s hjälptransporter fram till staden.

– Jag hade ingen aning om vem paketen kom från, men att kunna komma hem med ris och linser till familjen så att min mamma kunde laga mat och mina småsyskon kunde få äta sig mätta kändes oerhört bra, säger Aboud.

– Tänk att någon i Sverige skänkt hjälp till människor de aldrig träffat. Det handlar inte bara om linser och ris. Det är äkta kärlek!

Foto: Privat

Startade ett nytt liv i Sverige

I dag är Aboud 19 år och bor i Dalarna. Han försöker att bygga upp ett nytt liv. Aboud saknar sin familj som nu bor i Saudiarabien, men han trivs bra med sina studier på Handels. Hans allra första jobb i Sverige var en anställning hos Sverige för UNHCR.

– När jag gick in på jobbannonsen kände jag plötsligt igen loggan från matpaketen. Då tänkte jag genast ”här vill jag jobba”. Jag vet ju av egen erfarenhet att hjälpen kommer fram till de som verkligen behöver den, säger Aboud.

Svenska Hjältar samlar nu in pengar till förmån för UNHCR, FN:s flyktingorgan. Du kan rädda liv och ge människor på flykt en bättre framtid. Bli månadsgivare till Sverige för UNHCR via autogiro eller genom att SMS:a HJÄLTE till 729 30 (100 kr i månaden).

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.