Modernt liv dödade världens äldsta kvinna

avMira Micic

130-åriga tiobarnsmamma dog i helgen

Sakhan Dosova, 130, levde i fattigdom– tills det blev känt att hon är äldst i världen.

Då fick hon en modern tvårumslägenhet av regeringen.

Det kostade henne livet.

Foto: WILL STEWART
Sakhan Dosova fyllde nyligen 130 år.

Sakhan Dosova upptäcktes av en slump när man räknade befolkningen i Kazakhstan i början på året. Det visade sig att kvinnan, som bodde i utkanten av staden Karagand, föddes 27 mars 1879. Myndigheterna häpnade och efter en noggrann kontroll som visade att uppgifterna i passet och ID-kortet stämmer, blev hon snabbt en världsnyhet.

Äldst i världen

Mängder av stora tidningar runt om i världen skrev om Sakhan Dosova. Med sin imponerade ålder på 130 år hade hon levt 8 år längre än den hittills äldsta kvinnan i världen, fransyskan Jean Louise Calment, som dog 122 år gammal.

God hälsa och usel bostad

I intervjuerna klagade Sakhan Dosova på sin låga pension och sin usla, slitna bostad, där hon bodde med sitt 47-åriga barnbarn.

Men för övrigt var hon vid god hälsa och hade aldrig tagit mediciner eller fått läkarvård.

– Jag har ingen speciell hemlighet. Jag har aldrig ätit godis, men jag älskar keso och malda vetekorn, berättade hon i intervjuer med brittiska medier.

Kazakhstanska regeringen skämdes när tidningarna skrev om den gamla kvinnans slitna bostad och gav henne i present en modern tvårumslägenhet.

Flyttade till "lyxlägenhet" – dog

I april flyttade hon till sin nya bostad. Men Sakhan Dosova hann inte bo länge i "lyx" . Bara nitton dagar efter inflytningen halkade hon i badrummet och bröt höften, skriver brittiska Mirror. Hon åtehämtade sig aldrig och dog i helgen.

Sakhan Dosova var gift två gånger, fick tio barn, åtta barnbarn, tolv barnbarnsbarn och tjugofyra barnbarnsbarnbarn.