Marias tornhus har utsikt, charm och närhet till havet

Publicerad:
Uppdaterad:

"Här kan barnen leka i timmar, klättra och snickra på egen hand"

Maria njuter av lugnet i sin fantastiska sekelskiftesvilla mitt i Saltsjöbadens vackra omgivningar.
Maria njuter av lugnet i sin fantastiska sekelskiftesvilla mitt i Saltsjöbadens vackra omgivningar.

En stor öppen spis och två ljusa härliga soffor fullproppade med kuddar.

Hemma hos Maria i Saltsjöbaden är vardagsrummet en självklar samlingsplats för mys under kalla höstkvällar.

Tornet är den vackraste delen av huset, tycker Maria, därifrån är utsikten vidunderlig!

I flera år spanade Maria in?och drömde om den grå sekelskiftesvillan på kullen i Saltsjöbaden utanför Stockholm.

Till slut blev drömmen sann.

Sedan två år bor Maria här bland tinnar och torn tillsammans med sina tre barn.

Det är inte svårt att förstå vad Maria drömde om. Huset har en omedelbar charm, starka vingslag av historia och en vacker arkitektur.

Maria möter i hallen med en sprudlande energi. Hennes tre barn, Måns, 7, Clara, 6, och Filippa, 2, dyker upp som nyfikna skuggor, men försvinner iväg lika fort ut till kompisarna som väntar i trädgården.

Vi går in i köket, Maria sätter på kaffe och berättar:

–?Vi tittade på många hus, men inga väckte några som helst känslor. När jag fick reda på att det här huset var till salu, visste jag att det måste bli mitt. Jag fullständigt älskar detta hus, här vill jag bo tills jag blir gammal!

Ett hus älskat av många

De förra ägarna hade bott här i 47 år, så Maria är inte ensam om att älska det.

De 200 kvadratmeterna rymmer både små krypin, två badrum, kattvindar, flera sovrum, tornrum och ett underbart vardagsrum med två stora soffor.

–?Jag älskar att förnya soffan och vardagsrummet med nya vackra kuddar, jag har så många att jag tappat räkningen, säger Maria.

På den vackert belägna tomten finns dessutom en gäststuga på 37 kvadratmeter.

–?Vi ville bo centralt men ändå med närhet till naturen. Jag är kär i havet och skärgården och här i Saltsjöbaden finns allt från sandstränder och klipphällar till tennisbanor, skidbackar och bra löparspår.

Det sista uppskattar Maria särskilt mycket. Varje dag löptränar hon en timme, både för att hålla sig i form och för att orka tempot i jobbet i mediabranschen.

En makalös utsikt

Från verandan i höjd med äppelträdets toppar ser man ut över observatoriet, tornet på den vackra Uppenbarelsekyrkan, Grünewaldsvillan, hotellet och de anrika badhusen?… I Saltsjöbadens hamn skriar måsarna. Båtarnas master smattrar i takt med vinden.

Det är en makalös utsikt.

Så det är klart att det inte bara är mamma Maria som älskar sitt hus, barnen gillar att gömma sig på kattvindarna, eller att krypa undan för en hemlig stund under trappan. Men favoriten är trädgården.

Den är 2 200 kvadratmeter och mer än charmig; den är vildvuxen och här finns allt som en gammal trädgård ska ha. Äppel- och körsbärsträd, jasmin, fläderblom, svarta vinbär, krusbär, syrenbuskar, gullregn, benved och gula afrikanska liljor.

Perfekt för barn

En praktfull rhododendron har under femtio års tid vuxit sig gigantisk och barnen kan springa omkring bland dess stammar och grenar och gömma sig.

Och om de tröttnar på detta kan de leka i kojan som byggts i tomtens sydvästra hörn.

Maria ler när hon berättar om barnens lekar:

–?Här kan de leka i timmar, klättra och snickra på egen hand. Och här kan man hitta både gamla båtkuddar och filtar som närapå vittrat sönder av väder och vind.

Barnens andra favoritställe är taket på vedskjulet på husets baksida där det ständigt står ett par överblivna plåtmuggar eller en termos på en filt för att påminna om den senaste picknicken som avnjutits där.

Inspireras från flera håll

Att Maria älskar att inreda syns tydligt i hennes ljusa och harmoniska hem.

–?Jag gillar sjuanstolar likväl som en rosmönstrad kanna eller en antik spegel fyndad på loppis Och jag faller lätt för fiffiga lösningar, bra förvaring eller bara små vackra ting – de kan lyfta ett helt rum. Men att blanda nytt och gammalt i en skön mix och få en personlig stil är en konst, säger hon och sippar på det nybryggda kaffet.

Maria får sin inspiration från flera håll, både från inredningsmagasin och hotellmiljöer.

–?Själv tycker jag att jag är bra på att se detaljer och uppskatta dem, men jag är sämre på att i mitt eget hem få fram detaljerna som gör det där lilla extra.

Att ha hus är inte bara en dans på rosor.

– Det ska klippas gräs, skottas snö, takpannorna borde bytas, köket har kommit till åren och huset borde även dräneras. Men nu har det ju hållt i hundra år så det bör väl gå bra en liten tid till, säger Maria och ler.

Hennes motto passar bra tillsammans med det gamla huset: ”Om du gör en sak varje dag, blir du klar till slut.”

Text: Helena Aro

Foto: Angelica Söderberg

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN