Grönborg: ”Händer något så åker jag givetvis hem”

avTomas Ros

HUDDINGE. Han är förbundskapten för Tre Kronor och pappa till lilla Grace Callie, 3 månader, som lider av laryngomalaci.

Nu måste Rikard Grönborg vara borta från sin familj i sex dagar utan att kan kunna bistå när och om tremånadersbebisen får andningssvårigheter.

Karjala Tournament ska nämligen genomföras.

– Vi har en plan. Händer något så åker jag givetvis hem, säger Grönborg, 50.

Grönborg gjorde i dag sitt tredje arbetspass på is för säsongen i Segeltorps Ishall.

Grunderna i hur Tre Kronor ska spela ska präntas in till bland annat elva debutanter och han är även chef för hela ledarstaben med det ansvar som tillkommer.

Och Rikard Grönborg kom till jobbet efter ett intensivt dygn där nyfödda dottern Grace Kellie legat inne på sjukhus för tester och undersökningar där man vill kontrollera och analysera vad andningsproblemen kommer ifrån.

”Fick en reservtid”

– Jag hade hand om äldsta dottern Chloe, hon bodde med mig på Grand central när Dawnie och Grace var på sjukhuset. Hon låg i kuvös och de gjorde en massa prover. Vi fick en reservtid och ville ta den även fast tajmingen kanske inte var den bästa med tanke på landslagslägret, säger Grönborg, som även passar på att hylla sin fru Dawnie.

– En klippa.

Sedan Grace Callie föddes har hon haft problem med andningen. Hon har fått diagnosen laryngomalaci, en ovanlig sjukdom som innebär andningssvårigheter för nyfödda.

Om hjärnan blir utan luft under för lång tid är risken stor för bestående skador.

Familjen övervakar henna hela tiden och man kontrollerar henne på nätterna.

– Hon har verkligen problem att andas och det inträffar oftast på nätterna, då rosslar hon till och kan sluta andas under fem–tio sekunder och då måste vi försöka få igång andningen igen. Man verkligen hör att hon har problem, berättade Grönborg i en tidigare intervju med Sportbladet.

1 av 4 | Foto: Privat
Rikard Grönborg med nyfödda dottern Grace Callie.

Åker till Tjeckien och Finland

Hur gör ni för att få igång andningen igen?

– Det gäller att få upp henne, sätta henne i sittläge och få upp huvudet så hon får luft i lungorna.

Nu är Grönborg tillbaka i tjänst.

Som förbundskapten för Tre Kronor, som åker på onsdagsmorgonen till Tjeckien och vidare till Finland på fredag och återvänder till Sverige på måndag.

Fem nätter och sex dagar borta från familjen.

I ett kritiskt läge.

– Det blir speciellt. Och vi har en plan för allt. Våra grannar hjälper till och min bror kommer finnas tillhands också. Om något händer så åker jag hem, givetvis. Nu är läget hyfsat stabilt, måste jag säga. Men man vet inte vad som komma skall.

Foto: TT
Grönborg på dagens träning.
ARTIKELN HANDLAR OM