S backar kraftigt: ”Historiskt dåligt”

Val 2018: Moderaterna vill att Stefan Löfven ska avgå

avAnette Holmqvist, John Granlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Socialdemokraterna backar – men på valvakan jublar man när rösträkningen visar ett mindre dåligt resultat än väntat.

– Historiskt dåligt men betydligt bättre än väntat, säger Anders Ygeman, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen.

Socialdemokraterna backar och gör sitt sämsta val någonsin – det stod klart redan vid 20-tiden när SVT:s stora vallokalsundersökning, Valu, presenterades.

I Valu:n fick Socialdemokraterna 26,2 procent vilket kan jämföras med resultatet i 2014 års val, då S fick 31,01 procent av rösterna.

När hälften av rösterna var räknade vid 22-tiden låg Socialdemokraterna på 28,1 procent.

Mandatfördelningen låg vid 22.30 tiden 144–142 till de rödgrönas fördel.

Men när rösträkningen fortskred under söndagskvällen jublades det. Partisterna skanderade ”Sverige behöver en socialdemokratisk regering”.

– Man ser 28 procent som en framgång och man gläds över övertaget med två mandat. Det är just nu väldigt uppsluppen och glad stämning, säger Aftonbladets Anette Holmqvist som är på plats.

1 av 2 | Foto: Lotte Fernvall
Anders Ygeman.

”Historiskt dåligt”

Partiets valvaka hålls på Färgfabriken vid Liljeholmen i Stockholm och vid 21-tiden kommenterade gruppledaren i riksdagen Anders Ygeman kommenterar siffrorna:

– Historiskt dåligt men betydligt bättre än väntat.

Vad har ni gjort för fel när en stor del av era väljare ser ut att ha gått till Sverigedemokraterna?

– Framförallt har vi regerat landet och fått betala ett pris för det, som de flesta andra regeringspartier i Europa. När vi får ett valresultat på riktigt tror jag att vi kommer att se att vi framförallt har tappat väljare till Vänsterpartiet. Det parti som framförallt har tappat väljare till SD är Moderaterna.

”Får avvakta”

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer sa under söndagskvällen att resultatet i vallokalsundersökningen skulle innebära att Stefan Löfven måste avgå.

Partisekreteraren Lena Rådström Baastad kommenterar kravet så här:

– Det är klart att Moderaterna tycker att Stefan Löfven ska avgå. Men det kan också bli så att Alliansen blir det minsta blocket, vi får avvakta valresultatet och se vad som händer, säger hon till Aftonbladet.

Rådström Baastad hade hoppats på en högre siffra för Socialdemokraterna.

– Ingen av de traditionella blocken ser ut att få egen majoritet. Då kommer det behövas samarbete, om man inte vill göra sig beroende av Sverigedemokraterna.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM