Åklagaren yrkar på fängelse för misshandeln av Hagamannen

avLinnea Järkstig

1 av 9

Med sparkar, knytnävsslag och slag med golfklubba misshandlades Niklas Lindgren, mer känd som Hagamannen.

Nu vill åklagaren att de tre åtalade männen döms till sammanlagt tio års fängelse.

– Det har framkommit att de här personerna väljer att ta lagen i egna händer, säger åklagare Klara Dahlström.

Den 22 augusti i år misshandlades Niklas Lindgren av för honom tre okända män.

Männen, 21, 23 och 24 år gamla, är åtalade för att ha slagit, sparkat och misshandlat honom med en golfklubba. Alla tre nekar till brott.

Nu är rättegången i Luleå tingsrätt klar.

Enligt åklagare Klara Dahlström bör männen dömas till sammanlagt tio års fängelse, skriver NSD i sin liverapportering.

– De har tagit lagen i egna händer, säger hon.

Advokat Marko Tuhkanen ansluter sig till åklagaren gällande straffvärdet. Han hänvisar till följderna som Niklas Lindgren fått efter händelsen såsom förstörd skolgång, längre tid innan han kan återanpassas till samhället och den rädsla och oro han känner.

– Det gäller att avskräcka andra från att göra liknande saker. Därför har jag inga problem med det straffvärdet som åklagaren påstår, säger han i rättssalen.

Däremot tycker 24-åringens, 23-åringens samt 21-åringens advokater att deras klienter ska frikännas. Enligt dem är bevisläget mot dem för svagt.

”Det fegaste jag sett”

Rättegången har pågått i två dagar. Under måndagen fick rätten höra Hagamannens egen berättelse om misshandeln och under tisdagen hördes bland annat huvudvittnet – Hagamannens granne.

– Jag såg överfallet och skrek ”sluta” ur fönstret. Och jag fick ögonkontakt med 24-åringen i rättssalen, sade han i rättssalen.

Grannen berättar om misshandeln som han blev vittne till. Att han inte minns vem som gjorde vad, men att han tycker att de gick för långt.

– De slår honom när han ligger ner, om han är medvetslös då vet jag inte. Han låg helt still. Han fick sparkar och slag och så flyttade kroppen efter sig, berättar han, enligt tidningen.

Enligt huvudvittnet var misshandeln det fegaste han någonsin sett. I övrigt säger han sig inte komma ihåg så mycket eftersom han ”förträngt” händelsen.

– Jag beklagar att jag inte kommer ihåg allt som ett perfekt vittne kanske gör. Men jag är inte ett perfekt vittne, säger han.

Sökte på Facebook

I förhören av huvudvittnet framkommer att han sökt på de åtalade på Facebook. Han uppger att han hittade både 23- och 24-åringen och att hans första reaktion var att han ”kände igen dem”.

23-åringens advokat anser att detta bör försvaga utpekandet.

ARTIKELN HANDLAR OM