Misstanke: IS-stulen konst i Sverige

Publicerad:
Uppdaterad:

INRIKES

Brott. Kulturföremål som hittats i Sverige kan komma från terrorgruppen IS plundringar i Syrien, misstänker polisen.

– En del av IS inkomster kommer från plundring av antikviteter, säger en terrorexpert.

Polisen och tullen varnade nyligen tillsammans med flera andra myndigheter för att handel med föremål som plundrats i Syrien och Irak når Sverige. Vid en husrannsakan nyligen hittades flera kulturföremål som polisen misstänker kommer från Syrien.

– Vi är tidigt i utredningen och har inte fått det bekräftat, men experter undersöker föremålen och vi ska försöka spåra bakgrunden, säger polisintendent Kenneth Mandergrehn.

Systematisk plundring

Enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp är plundringarna systematiska, när det handlar om terrorgruppen Islamiska staten (IS).

– De plundrar allt från döda soldaters kroppar till fastigheter och fordon. Går de in i områden med antikviteter destrueras en del, men de ser också till att tjäna pengar. Det finns alltid köpare, men godset kan gå via mellanhänder i flera led, säger han.

Enligt Magnus Ranstorp säljs en stor del av föremålen till köpare i närområdet, bland annat Turkiet. Mindre föremål kan föras längre, bland annat till Europa.

Sverige som transitland

– Vi tror det finns föremål från Syrien i Sverige som betingar ett högt värde. Vi har inte belägg för att det finns samlare i Norden, däremot finns risken att vi blir ett transitland, säger Kenneth Mandergrehn.

Under veckan träffades bland annat polis och tullen från flera nordiska länder i Oslo för att utbyta erfarenheter. Dessutom formas nu en grupp vid NOA, Nationella operativa avdelningen, i Stockholm som ska arbeta med bland annat kulturarvsbrott. Arbetet omfattar även föremål som misstänks ha stulits i utlandet.

TT

Publicerad: