Politisk låsning skakar Portugal

Publicerad:
Uppdaterad:

UTRIKES

Portugal. Marknaden i Portugal skakas av det politiskt osäkra läget efter valet den 4 oktober.

Centerhögeralliansen fick flest röster, men har misslyckats att få stöd av en majoritet i parlamentet.

Socialistpartiet har nobbat inviten om samarbete från högerledaren Pedro Passos Coelho, som leder en interimsregering sedan valet och som även leder centerhögeralliansen.

Socialistledaren Antonio Costa har i stället valt att sondera terrängen vänsterut, med kommunister och det radikala Vänsterblocket.

– Det är tydligt just nu att Socialistpartiet har bättre förutsättningar att bilda en stabil regering för kommande fyra år, säger Costa.

Marknaden oroas av utvecklingen. På obligationsmarknaden drog portugisiska räntor iväg uppåt, medan räntetrycket i resten av eurozonen sjönk.

Portugals tioårsränta på 2,44 procent har med räntelyftet en riskpremie på nästan 2 procentenheter jämfört med tyska räntor med samma löptid. Utvecklingen är ovälkommen för den portugisiska staten, som är i färd med att ta upp flera stora nya obligationslån i veckan.

Det är dock långt kvar till nivåerna på över 17 procent som slog ut Portugal från finansmarknaden vintern 2011-2012.

Börsen i Lissabon har i veckans politiska orosvåg i landet tappat 5 procent, med kursras för enskilda bankaktier på över 16 procent.

I regeringsbildningen ligger nu bollen hos Portugals president Anibal Cavaco Silva, som måste sätta ned foten och peka ut en premiärminister efter samtal med alla partiledare.

TT-Reuters

Publicerad: