– Jag gick ner 25 kilo på 4 månader

avJan-Olov Andersson

Malin Levanon om förberedelserna inför rollen i bioaktuella ”Tjuvheder”

1 av 6 | Foto: Stefan Mattsson
Malin Levanon.

Först en hyllad och omstridd biroll i ”Flocken”.

Nu ett oförglömligt porträtt av en hemlös tjack­pundare i ”Tjuvheder”.

Har Malin Levanon, 37, ­redan börjat fila på talet till Guldbagge-galan?

– Jag börjar nästan rodna vid tanken på sådant, säger hon.

För drygt två år sedan var hon en av många skådespelare som följde med Anna Odell när hennes filmdebut ”Återträffen” hade världs­premiär och gjorde succé på filmfestivalen i Venedig.

Då hette hon Malin Vul­cano. Ytterligare några år bakåt i tiden hette hon Malin Norberg.

När byter du namn nästa gång?

– Nu är jag klar med det, alltså (skratt).

– Jag spelade en arbetslös skådespelerska i en performanceföreställning 2005 som handlade om mediabranschen. Efter det dog Norberg och jag gjorde en symbolisk nystart med namnet Vulcano. Nu heter jag det i passet också. Nya namnet kommer av att jag har gift mig.

Drömroll

Nu när ”Tjuvheder” har haft premiär lär ingen som har sett den glömma namnet Malin Levanon

i första taget. Hennes porträtt av tjackpundaren Minna är oförglömligt. En drömroll för vilken skådespelerska som helst.

– Peter Grönlund (manus, regi) skrev ju rollen för mig. Vi hade gjort (Guldbagge-nominerade) kortfilmen ”Gläntan” (2011) ihop. Det är en helt annan berättelse, men vi undersöker samma värld. Så man kan säga att ”Tjuvheder” är en fördjupning. Vi har haft en dialog under hela förarbetet, så jag har ju kunnat förbereda mig och göra research.

Vilken typ av research?

– Jag har satt mig in i adhd-diagnosen, intervjuat folk som har diagnosen och som har varit institutionaliserade, provat på att sova i fängelse.

Hur gör man det? Man kan väl inte ringa och beställa rum på fängelset?

– Nej, det är jättesvårt. Jag började rota i gamla kontakter och försökte komma in som anhörig … man får vara lite kreativ i krukan, helt enkelt.

Malin vill inte exakt berätta hur det gick till, men menar att fängelsenätterna var viktiga för att förstå hur någon som Minna, som har suttit inne, tänkte och kände.

Malin Levanon har, som hon säger, gått all in för den här rollen.

Hon lät borra ned en tandkrona hon haft sedan en hästolycka som ung.

– Det ger mer trovärdighet, social status syns numera i munnen.

– Jag fyllde också i alla privata ärr, förstärkte dem, och så gick jag ned 25 kilo på fyra månader från ”Flocken”-­inspelningen, så då blev det mycket extra hud, det ger lite ruffigare intryck.

”Lätt som en plätt”

Hur går man ned 25 kilo på fyra månader?

– Du tränar och du dietar. Lätt som en plätt. (skratt)

Malin Levanon menar att ”Tjuvheder” är en viktig film, för den ger röst åt de som lever på samhällets marginaler. Sådana som normalt inte får sina röster hörda.

– Ofta har sådana rollfigurer bara en funktion, som att vara den misslyckade människan i en annan persons historia.

– Minna är en överlevare utan dess like. Absolut inget offer, hon är en businesskvinna som navigerar i den här ganska tuffa världen. Jag har aldrig tidigare sett  ett sådant manus skrivet för en kvinna där man får vara allt; tuff, rolig, ful, hon är en jobbig jävel, fast hon har också sin charm.

Många av de i övriga rollerna i ”Tjuvheder” är folk som, ungefär, spelar varianter av sig själva.

– Många från filmen ser jag ju på stan. Det har aldrig varit någon hemlighet att vissa i filmen är ur sitt missbruk, andra under behandling, andra fortfarande aktiva.

– De har varit helt ovärderliga i det här projektet när de generöst har delat med sig av sina erfarenheter. Jag är imponerad av hur de klarade av filminspelningen så bra, det är tufft även för riktiga skådespelare, men Peter skapade en väldigt trygg inspelnings­miljö.

Omstridd karaktär

Malin Levanon är också aktuell i ”Flocken”. Där spelar hon mamman till en tonårstjej som blir våldtagen. Trots att grabben som utförde våldtäkten blir fälld, vänder sig folket i det lilla samhället mot tjejen och hennes mamma, som har rykte om sig att både dricka och vara lite lössläppt.

Regissören Beata Gårdeler tyckte du var väldigt modig. Hur vågade du till exempel göra nakenscener precis efter att du hade fött barn?

– Man gör det som krävs för rollen. Jag är väldigt glad att jag fick förtroendet av Beata att spela den rollen trots att jag hade fött barn tio dagar innan vi började filma. Min man och vår nyfödda son var med under hela inspelningen, så det var väldigt speciellt för mig.

Hon och maken träffades på filmfestivalen i Cannes-festivalen 2012. Han är ”entrepenör inom tech”.

– Så kan det gå när man är i Cannes (skratt). Min man är fantastisk, det är tack vare honom jag både har kunnat få barn och göra två feta filmer på ett år.

Har väckt debatt

Rollen i ”Flocken” är dock, just nu, inget favoritämne att prata om för Malin. Filmen har väckt mycket debatt.Många menar att filmens intrig är väldigt likt det så kallade Bjästa-fallet, uppmärksammat efter ett reportage i SVT:s ”Uppdrag granskning” för några år sedan. Filmmakarna menar att de har inspirerats av flera olika våldtäktsfall. Den drabbade familjen har skrivit debattinlägg. Inte minst tycker man att porträttet av mamman i filmen är felaktigt. Filmen har anmälts till JK (Justitiekanslern) av en närstående till den utsatta flickan.

Fanns Bjästa-fallet i ditt huvud när ni gjorde filmen?

– Nä, det gjorde det inte. Men jag kan faktiskt inte, jag vill inte, det blir så komplicerat, att prata om det nu när filmen är inne i den här processen. Det är bara beklagligt.

Ett betydligt trevligare samtalsämne är förstås vad som händer i januari nästa år. Malin Levanon seglar nu upp som en av favoriterna till en Guldbagge för bästa skådespelerska. Både för huvudroll och biroll.

– Rollen i ”Tjuvheder” är ju en väldigt bra roll. Men man kan inte tänka och räkna på sådant, det blir så abstrakt, jag börjar nästan rodna bara vid tanken på sådant.

Fakta

Namn: Malin Levanon. Ålder: 37. Bor: Stockholm. Familj: Make, en son på 1,5 år. Karriär: Över 25 tv- och filmroller, bland annat ”Frostbiten”, ”Sök”, ”I skuggan av värmen”, komediserien ”Ballar av stål”, tv-serierna ”Bron”, ”Anno 1790” och ”Portkod 1321”, ”Återträffen”, ”Jönssonligan – Den perfekta stöten”. Aktuell: På bio i ”Flocken” och ”Tjuvheder”. Gör en stor biroll i kommande tv-serien ”Black widows” mot bland annat Cecilia Forss och Peter Stormare.

ARTIKELN HANDLAR OM

Film