Krigsveteranen Tulsi, 37, kandidat i primärvalen 2020

Av: Hans Österman

Publicerad:
Uppdaterad:

Irakveteranen Tulsi Gabbard, 37, ställer upp för Demokraterna i presidentvalet 2020.

– Jag har bestämt mig för att kandidera. Det finns många anledningar till det, säger hon.

Tulsi Gabbard är demokratisk politiker och företräder Hawaii i representanthuset. Hon har tjänstgjort i Irakkriget och är den första hindun i kongressen, såväl som den första med rötterna i Amerikanska Samoa.

På fredagskvällen, svensk tid, avslöjade hon för CNN att hon kandiderar i primärvalen 2020.

1 av 3 | Foto: MIKE SEGAR/REUTERS
Gabbard, som tillhör Demokraterna, har tjänstgjort i Irakkriget. Hon avslöjade för CNN att hon ska kandidera i primärvalen nästa år – med förhoppningen att slå Donald Trump.

– Jag kommer att göra ett formellt tillkännagivande nästa vecka, säger hon i intervjun som ska sändas i sin helhet på lördagen.

– Det finns många anledningar till att jag tagit beslutet. Amerikanska folket står inför många utmaningar som jag är bekymrad över och vill hjälpa till att lösa, säger hon och räknar bland annat upp sjukvård, kriminalpolitik och klimathotet som nyckelfrågor.

– Det finns en huvudfråga som är central för resten och det är frågan om krig och fred. Jag ser fram emot att prata mer om det när jag tillkännager min kandidatur.

Tulsi Gabbard har nu anlitat Rania Batrice som kampanjgeneral. Hon var tidigare biträdande kampanjchef för Bernie Sander.

Gabbard har profilerat sig som krigsmotståndare i kongressen. Hennes möte med Syriens diktator 2017 kritiserades från flera håll.

– Först hade jag inte tänkt träffa honom. När möjligheten uppstod gjorde jag det för att det är viktigt att träffa alla vi kan för att skapa fred, om vi nu bryr oss om det syriska folket och deras lidande, sa hon till CNN.

Tidigare har senatorn Elizabeth Warren från Massachusetts offentliggjort att hon kandiderar i primärvalen. Även Julian Castro, bostads- och stadsutvecklingsminister i Obamas regering väntas ge samma besked.

Andra potentiella kandidater, som senatorn Bernie Sanders från Vermont och förre vicepresidenten Joe Biden överväger just nu att kandidera och ska meddela sitt beslut inom kort, enligt CNN.

Publicerad:

LÄS VIDARE