"Skelettkvinnan" döms till skyddstillsyn

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 14 | Foto: Privat
Helena hade flera skelettdelar i sin lägenhet.

NYHETER

Den 37-åriga kvinnan i Göteborg hade sju kranier, en ryggrad och 300 skelettdelar i lägenheten.

Nu döms hon för brott mot griftefriden.

Straffet: skyddstillsyn, med vård och missbruksbehandling.

Kvinnan har genomgått en liten rättspsykiatrisk undersökning, som visat att hon är att beräkna som frisk.

Men Göteborgs tingsrätt finner alltså att 37-åringen ska dömas till skyddstillsyn – där missbruksvård ska ingå.

Köpte sju kranier

Polisen hittade sju kranier, en ryggrad och 300 andra skelettdelar i hennes lägenhet i stadsdelen Bergsjön i Göteborg i september.

Själv erkänner hon att hon på internet köpt sju kranier, en ryggrad, en arm samt ett stort antal andra skelettdelar i sin bostad, bland annat i olika plastpåsar. Hon erkänner också att hon sålt bland annat tre kranier. Men hon förnekar hon brott, uppger att hennes intresse inte varit sexuellt utan vetenskapligt – och ifrågasätter om lagen om griftefriden kan appliceras på skelettdelar, eftersom lagtexten anger "lik", när man refererar till kvarlevorna. Men rätten slår fast att skelett omfattas av straffskyddet.

Det har slagits fast att skelettdelarna kommer från människor i Amerika, Skandinavien och Mellanöstern, varav några föddes kring 1943 respektive 1951.

Nekrofiltexter "tagna från nätet"

I en textfil som hittats på 37-åringens dator har kvinnan skrivit: "Jag har varit nekrofil, om man så vill, hela mitt liv".

Själv uppger hon att hon tagit texter från nätet.

Datorn innehåller också bilder där en kvinna vänslas intensivt med kranier i sängen. Trots att kvinnan på bilderna liknar henne, har 37-åringen hävdat att det inte är hon.

Rätten konstaterar att kvinnan på bilderna "använder skelettdelarna i samband med sexuella handlingar", men anser att det inte går att fastslå att det är 37-åringen som är kvinnan.

En före detta vän till kvinnan vittnar om att 37-åringen sagt sig ha haft sex med kranierna och använt dem "i de nedre regionerna". 37-åringens förklaring är att hon varit berusad och sagt så för att provocera.

Hade uppsåt

Rätten kan inte slå fast att skeletten används i sexuellt syfte, däremot har hon varit medveten om att det handlat om skelett och därför haft uppsåt att bryta mot griftefriden.

Frivården har i yttranden uppgett att 37-åringen lider av mångårigt alkoholmissbruk och även haft psykiska problem. Hon har behov av missbruksvård och öppen psykiatrisk vård.

Inför att domen skulle meddelas i dag talade kvinnan ut i Göteborgs-Posten, om att hon känt sig utsatt för ett rättsövergrepp. Att hon visst är en "udda fågel", med stort intresse för mänskliga bendelar. Men att det inte handlar om något sexuellt, och att hon anser att det bör vara lagligt att inneha ett skelett.

Publicerad: