L-toppen tackar nej – vill att Sabuni tar över

Mats Persson säger nej till att bli partiledare för Liberalerna – av familjeskäl

Publicerad:

SAMHÄLLE

Mats Persson har pekats ut som en möjlig efterträdare till Jan Björklund.

Nu säger han nej och ger i stället ett annat toppnamn sitt stöd: Nyamko Sabuni.

– Jag är intresserad, men det måste finnas stöd, säger Sabuni.

Mats Persson var fram till nyligen ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna. I höstas blev han ansiktet utåt för falangen som offentligt tog strid mot Jan Björklund och för att släppa fram M-ledaren Ulf Kristersson som statsminister.

När Björklund aviserade sin avgång pekades Persson ut som en möjlig efterträdare. Men det är inte aktuellt, meddelar han nu.

– Det är smickrande att många hör av sig och ber mig kandidera. Jag har fått frågor från länsförbunden inför att de ska nominera och då vill jag redan nu lämna besked, säger han.

1 av 2 | Foto: Ola Axman
Mats Persson, Liberalerna

Kan ena partiet

Mats Persson anger familjeskäl som avgörande för beslutet. Han har en tvåårig son och hans sambo har, liksom han själv, ett tidskrävande arbete.

– Jag känner inte att partiledarskapet är förenligt med ett modernt familjeliv.

Samtidigt ger Mats Persson sitt stöd till en annan toppkandidat, Nyamko Sabuni.

Sabuni var jämställdhetsminister och integrationsminister i Fredrik Reinfeldts regering och är nu hållbarhetschef på teknikkonsultföretaget ÅF.

– I dag tycker de flesta att Nyamko hade rätt när hon för några år sedan tog upp problem med hedersförtryck. Att stå emot den kritik hon fick utstå då kräver mod och integritet, säger Persson.

”Ingen nackdel”

Sabuni saknar riksdagsplats, något som har lyfts fram som en nackdel. Persson anser dock att det kan vara en fördel att partiet väljer någon utifrån.

– Med tanke på den konflikt vi har haft är det ingen nackdel. Jag uppfattar också att hon har ett starkt stöd bland medlemmarna.

Vad är det viktigaste för den som blir partiledare?

– Att kunna ena partiet, att tydligt peka vilket håll vi ska. Tydlighet tror jag är nyckelordet. Vi har varit för otydliga. 

Vad vill du själv ha för roll i L framöver?

– Jag vill ta ansvar för att lyfta partiet i det utsatta läge vi befinner oss i. Jag vill ta ledarskap i det arbetet, men just rollen som partiledare är inte rätt för mig. 

Sabuni: Jag är intresserad

Nyamko Sabuni säger att hon är intresserad av partiledaruppdraget, men att hon vill vänta med att ge besked om att hon kandiderar.

– Jag är intresserad, det tror jag att jag har visat, men det måste också finnas stöd. Jag väntar ut processen som valberedningen håller i. Någon gång i början av april räknar jag med att valberedningen fått en klar bild, säger hon.

Nyamko Sabuni välkomnar Mats Perssons stöd.

– För mig har han varit en av de självklara kandidaterna. Det känns glädjande och hedrande att han vill se mig som partiledare.

Publicerad:

LÄS VIDARE