De väntar på jordens undergång

Nya lagen kan sänka småländska friskolan

1 av 3 | Foto: Mats Strand
”KITTLANDE” Kjell Blomster tycker att det är ”rätt så kittlande, rätt så spännande” att vara rektor i en global skolrörelse och att få resa och titta på Plymouthbrödernas skolor i andra länder. Men hans insyn i vad som pågår i hans egen skola är begränsad. Och intervjun övervakas hela tiden av en mediekonsult.

Religionen ska inte färga av sig på undervisningen. Den regeln ska stå i den nya skollagen enligt direktiv som skolminister Jan Björklund (fp) gav i går.

Aftonbladet har besökt småföretagarsekten Plymouthbrödernas hårt kritiserade friskola i småländska Långaryd – en skola Björklund vill stänga.

Den kallas inte religiös friskola. Det är en grundskola och ett industrigymnasium. Men i styrelsen sitter bara Plymouthbröder – och eleverna är uteslutande barn från rörelsen.

Rektorn heter till och med Blomster i efternamn.

Det hela skulle kunna vara en riktig Bullerby-idyll.

Mellan en hästhage och en åker mitt i djupaste Småland ligger en ljusgul gammal skola där alla elever bär prydliga blå skjortor och tillbringar rasterna med att musicera.

Om det inte varit för att skolan drivs av en global sekt som gör allt för att hålla Satan på avstånd i väntan på jordens undergång hade det varit riktigt gulligt.

Laboraskolan är långt ifrån den romantiska lilla landsortsskola den ser ut som.

Den är en del av ett globalt utbildningsprojekt som styrs från England och Australien. Plymouthbrödernas elever bär samma skoluniformer i hela världen, berättar rektor Blomster. Han är entusiastisk. Efter att ha tvingats lämna sitt förra jobb i Söderköping fick den gamle läraren på elitskolan Lundsberg chansen att bygga upp en ny skola helt från grunden.

– Det är en kraft i den här verksamheten som är enorm, säger han.

Det enda som skiljer rektor Blomster i Långaryd från andra rektorer i mustasch och illasittande blazer är en mediekonsult som hänger över axeln. Mediekonsulten antecknar och avbryter. Han är där frivilligt, säger han: ”För att göra en insats för demokratin.”

Sekten äter inte med utomstående

Kjell Blomster är ovanligt pratsam för att vara anställd av den mest tystlåtna sekt som finns i Sverige. Plymouthbröderna är berömda för att de varken tar in nya medlemmar eller ens äter med utomstående. I 200 år har de dragit sig undan världen i väntan på apokalypsen. De syns inte, märks inte och talar aldrig med media.

Men Kjell Blomster pratar.

Trots alla bråk verkar han förtjust över uppmärksamheten kring sin friskola.

Innan den beviljades skolpeng hade ansökan prövats i två års tid under högljudda protester. Skolverket fruktade att skolan skulle styras av Plymouthbröderna och sa nej, men sedan länsrätten i Stockholm sagt ja kunde ett femtiotal elever ropas upp i augusti.

Äntligen skulle de långhåriga och lite konstigt klädda barnen få vara för sig själva. Det hade varit Davids kamp mot Goliat.

– Det är många av dem som har haft det svårt i skolan tidigare. Jag ska inte säga att de är klädda som mormoner men det är någonting ditåt, säger rektorn medan han visar upp de nyrustade klassrummen.

Men kritiken har inte tystnat. Marita Ulvskog kallar skolan ett barnfängelse. Mona Sahlin och Jan Björklund vill stänga den.

Kjell Blomster suckar djupt. Laboraskolan är ingen religiös friskola, hävdar han bestämt. Det är han som sköter religionsun

dervisningen och där ingår alla religioner. Själv är han med i Svenska kyrkan. Att barnen tror på varje ord i Bibeln är inte hans fel.

”Det är inte Plymouthbröderna som kyrka som står bakom skolan”, hävdar Plymouthbrödernas svenske talesman Jan Rosdahl i en av sina sällsynta intervjuer till Radio Halland.

Finns 400 medlemmar i Sverige

Han har rätt, det är företaget Laboraskolan AB – som delar adress med Plymouthbroder Richard Wilhelmsson – som fått tillstånd att driva skola. Att det råkar vara enbart Plymouthbröder i styrelsen och i den stiftelse som enligt rektor fungerar som skolans ”bank” och att det bara råkar vara barn från rörelsen som går i skolan kan mycket väl vara en ren slump. Faktum är att förutom Kjell Blomster och hans tre lärarkollegor finns ingen i skolans närhet som inte är medlem i sekten.

Frågan är vem de tror att de lurar.

Kanske är det rektor Blomster.

För trots sitt engagemang har rektorn förvånansvärt dålig koll på vad som pågår i skolan. Skoluniformerna får han inte ha några synpunkter på. Och vem som betalar i slutändan vet han inte heller. Bara styrelsen.

– Jag har inte tagit reda på sånt som jag inte har med att göra. Men jag lär mig mer och mer. Till exempel har jag nu fattat att barnen går i kyrkan varje kväll efter skolan. Det är där de får lära sig om sin religion, gissar han.

I dag har Kjell Blomster skickat i väg alla elever. De har friluftsdag. Jackorna hänger kvar under sina namnskyltar. Oliver, Mark, Elvin ... Ovanligt många engelska namn för att vara mitt i Smålands hjärta. Eftersom Plymouthbröderna bara får gifta sig med varandra är enda sättet att undvika inavel att gifta sig över gränserna. Totalt finns 40 000 Plymouthbröder i världen. I Sverige runt 400.

I Smålandsstenar är bröderna kända som ödmjuka affärsmän som bidrar till bygdens ekonomi och inte stör någon. Den enda utåtriktade verksamhet de bedriver är att ibland samlas på torget och mässa lite svagt. Deras kyrkor har inte ens fönster. Vid en första anblick tycks de vara Guds allra frommaste lamm.

Men rörelsen bygger på en stenhård hederskultur. Kvinnorna får inte klippa sitt hår, klär sig i kjol och huvudduk och får inte vara överställda en man. En toppstyrd sekt som kräver mycket pengar och total lydnad. En sekt som du föds, lever och dör i.

Avråder att hoppa av

En svensk avhoppare som flera gånger kontaktats av ungdomar som vill lämna rörelsen säger att han ofta råder dem att stanna. Alternativet är helt enkelt för hårt. Lämnar man har man inget jobb, ingen utbildning, inga pengar och ingen familj.

– Avhoppen leder till självmord och missbruk, berättar Marion Maddox vid Victoria university i Nya Zeeland som forskat på Plymouthbröderna.

Författaren Christer Nilsson som lämnade rörelsen som ung har vittnat om den hårda regimen i sin bok ”Sekternas sekt” där han anklagar rörelsen för sin systers död.

Hur många kompisar har barnen utanför skolan?

– Jag tror att de har några, eftersom de har gått i andra skolor tidigare. Men de tillhör nog inte deras bästisar, säger Kjell Blomster.

Vad gör du om en elev vänder sig till dig och vill hoppa av?

– Vill man hoppa av skolan och är myndig får man göra det. Vill de hoppa av sitt samfund är det inte jag som hanterar det. Vi kan inte intervenera i deras privatliv.

Har skolan någon kurator?

– Inte än. Vi ska kombinera skolsköterska och kurator.

Varför har eleverna skoluniform?

– De själva framhåller att det är en demokratisk fråga. Den andra biten som man aldrig pratat med mig om är att alla barn i Plymouthskolor i hela världen har samma uniform. Det har jag själv sett i England.

Du är rektor i en global rörelse av skolor?

– Ja, det blir ju det. Så jag kommer att träffa många intressanta personer i Tyskland när jag ska dit om en månad. De har ju skolor i Australien också. Det är rätt så kittlande, rätt så spännande. Det är en kraft i den här verksamheten som är enorm ...

Varje vecka flygs elever från Stockholm till Smålandsstenar för att bo hos släkt och vänner. Bussarna från Helsingborg och Göteborg går nästan dagligen. Sammantaget kostar skolskjutsarna en miljon om året.

Trots att friskolor med skolpeng inte får ta ut avgifter skjuter elevernas föräldrar till pengar i all tysthet. I barnens religionsbok ligger en lapp som uppmanar till försiktighet med böckerna. ”Visste ni att under sommarlovet 2007 har vi köpt in läroböcker för 110 000 kronor, dessa pengar har vi kämpat för att tjäna ihop tillsammans.”

”Satan infiltrerar”

Plymouthbrödernas ledare vägrar låta sig intervjuas, men i ett fax förklarar de kort hur de ser på världen: ”Satan infiltrerar i styrelse, lagstiftning och samhället för att försvaga männi-skors omdöme i vad som rätteligen tillhör Gud.”

– Satan? Det låter otäckt, säger rektor Blomster.

Bröderna förklarar att de styrs av personer som kallas ”leviter” och regelbundet samlas till bibelkonferenser runtom i världen. Men deras högste ledare är Bruce Hales, en försäljare av kontorsmateriel i Sydney, Australien. När det råder tvivel kring lära eller administration kontaktar man Bruce, skriver talesman Jan Rosdahl.

Bruce kommer inte att ställa upp på någon intervju, förklarar Jan Rosdahl artigt när jag ringer. Inte han själv heller.

Enligt faxet är syftet med skolan att ”säkerställa en fortsatt utveckling av småföretagande på de orter där de verkar”. Nästan alla Plymouthbröder jobbar i företag som tillverkar enkla industriprodukter. Eftersom omvärlden behärskas av Satan är det svårt för medlemmarna att ta anställning hos andra.

Man sköter sig själv. Det är Gnosjöandan upphöjd till religion.

Fria att predika bibeltro

På Laboraskolans industrigymnasium ska eleverna lära sig att arbeta i företagen. Labora betyder ”arbete” på latin.

– De flesta praktiserar på Plymouthbrödernas företag. Nästa år ska vi skicka eleverna till företag i England, framför allt London. Jag sticker inte under stol med att det i första hand är till Plymouthbrödernas företag, säger Kjell Blomster.

Den brittiska stiftelsen Focus Learning Trust, god för över 50 miljoner kronor, driver 37 skolor för Plymouthrörelsens barn i Storbritannien. Skolor som inte har statsbidrag och är fria att predika rörelsens stenhårda bibeltro. I skolorna förbjuds litteratur om sex, och religionsundervisning ersätts av bibelstudier.

I juni besökte Kjell Blomster en av Focus Learnings Trusts skolor för att diskutera hur Laboraskolan skulle ”läggas upp” och sedan kom den brittiske rektorn till Långaryd. Nästa vecka reser alla lärarna till London för att lära sig mer.

I Laboraskolans aula står sex nya datorer märkta ”Tillhör Focus Learning Trust”. De kom dit i går, berättar Blomster, men vem som äger dem har han ingen aning om.

Det står ju att de tillhör den brittiska stiftelsen?

– Än så länge tror jag inga pengar kommit därifrån, envisas han.

– Focus Learning Trust fungerar som rådgivare åt skolor över världen, säger Kris Sohdi, den brittiske rektor som besökte Långaryd. Mer vägrar han att säga utan tillåtelse från högre ort.

Tim Painter är lika stressad som en mediekonsult på en svensk sektskola. Han sitter i styrelsen för Focus Learning Trust och är en tillräckligt högt uppsatt broder för att få prata.

– Vi har en avdelning som ordnar datorer och det är möjligt att Laboraskolan skaffat sina datorer därifrån.

Varför bär alla Plymouthelever samma uniform?

– Vi har en uniformsavdelning i England, det är möjligt att de skaffat dem därifrån.

Vad hjälper ni Laboraskolan med?

– Vi lär dem att starta en liten skola. Det finns ganska många skolor i England som är länkade till Focus Learning Trust som har fungerat i många år, som har erfarenhet.

Plymouthbrödernas skolor är kontroversiella. Enligt den nyzeeländske forskaren Peter Lineham började de startas runt 2001.

– Det verkar som att de nu lyckats ordna egna skolor åt samtliga barn som hittills gått i vanliga skolor.

I Australien har skolorna använts som täckmantel för politiska kampanjer som strider mot lagen. Från skolorna ringdes samtal som skulle övertyga väljare, så kallad ”push polling”.

Eleverna skickades i väg

I flera års tid har rörelsen betalat kampanjmaterial till stöd för konservativa partier i Australien, Nya Zeeland och USA, och i höstas kunde Aftonbladet avslöja att även de svenska Plymouthbröderna finansierat en kampanj för alliansen.

När eftermiddagssolen lyser över Långaryds åkrar och på skolan som inte ska ha något med Plymouthbröderna att göra, är det svårt att tycka att den är ett barnfängelse. Trivsammare plats får man leta efter.

Och rektor Kjell Blomster har rätt: det är inte ens en religiös friskola.

Innan vi skiljs åt erkänner han och den stressade mediekonsulten att barnen inte alls har friluftsdag. De skickades i väg på styrelsens order. De vill inte ha något med Aftonbladet att göra. Och styrelsen bestämmer.

För religiös är Laboraskolan utan tvivel, men att kalla den fri vore ett hån. I de ljusblå skjortorna från uniformscentralen i England befinner sig för tillfället några av de minst fria skoleleverna i Sverige.

Martin Aagård