Hattrick av Lindqvist – i skytteligaledning

avMattias Karlsson

ÖREBRO. OS-aktuella Färjestad-stjärnorna Dick Axelsson, Johan Ryno, Rasmus Asplund och Mikael Wikstrand fortsätter att glänsa i SHL.

Den som lös allra starkast vid 6–4 segern borta mot Örebro var ändå tremålsskytten Michael Lindqvist.

– Jag är inte med i bruttotruppen till OS, jag får fortsätta jobba på och hoppas få chansen senare, säger ”Linkan”.

Foto: BILDBYRÅN
Michael Lindqvist hade en stark kväll mot Örebro.

Färjestad-kvartetten Dick Axelsson, Johan Ryno, Rasmus Asplund och Mikael Wikstrand var alla uttagna i det första riktiga OS-testet Karjala Cup, även om den sistnämnde var tvungen att tacka nej på grund av en hjärnskakning.

Efter det har de fortsatt imponera i SHL och inför assisterade förbundskaptenen Peter Popovic spelade de alla avgörande roller vid 6–4-segern borta mot Örebro.

Assistkungen Johan Ryno gjorde säsongens andra mål (och en assist), succéveteranen Dick Axelsson gjorde poäng för nionde matchen i följd, stortalangen Rasmus Asplund gjorde poäng för fjärde matchen i följd och backstjärnan Mikael Wikstrand spelade plus fyra i matchen.

Färjestad fortsätter att jaga Växjö i SHL:s tabelltopp, det här var tredje raka segern.

Värmlänningarnas imponerande 4–2-seger borta mot serieledande Växjö efter att ha vänt med tre mål i sista perioden följdes upp med en ny bortaseger mot Örebro.

Första hattricket

Stor segerorganisatör och matchvinnare var forwarden Michael Lindqvist, 23.

De tre målen innebar att Michael Lindqvist gick från fjärde plats till första plats i skytteligan med totalt 13 mål, och nu toppar han med två måls marginal till bland annat tidigare ledaren och lagkompisen Dick Axelsson.

– Tre mål i en match gjorde jag senast i junioråldern. Det var många bra pass, säger ”Linkan”.

Hade du räknat med den här utvecklingen under din första SHL-säsong?

– Jag har ju gjort mål och producerat för AIK i Hockeyallsvenskan tidigare så jag har vetat vad jag kan. Jag tvivlar inte så mycket på mig själv.

– Det är klart att det har betydelse att jag har fått en roll i en toppkedja. Men det är skönt att kunna leverera, jag gör det jag ska göra.

Stort segervrål

SHL:s assistliga leds däremot överlägset av centern Johan Ryno, 31, med sina 21 assists, när han gjorde 4–1-målet var det blott andra målet för säsongen efter 4–2-målet i tom bur borta mot Djurgården den 12 oktober.

Foto: BILDBYRÅN
Michael Lindqvist sätter 5–2-målet – hans tredje fullträff för kvällen.

Johan Rynos höga segerjubel var ett bevis för hur skönt målet kändes.

– Det var kul att göra mål. Man förstår att det var något ovanligt när det ger uppmärksamhet efter att ”Linkan” gjort hattrick, säger Ryno.

Forwarden Dick Axelsson, 30, har nu fyra mål och åtta assists på de nio senaste matcherna, mot Örebro var det två nya assists.

Backen Mikael Wikstrand, 24, leder SHL:s plus/minus-liga överlägset med plus 18 efter att ha spelat plus fyra i matchen.

Forwarden Rasmus Asplund, 19, fick göra 6–2-målet i början av den tredje perioden.

– Vi var väldigt, väldigt, väldigt bra. Det är kul när vi kan lira hockey på det här sättet med passningsskicklighet och fart, säger Färjestads assisterande coach Gereon Dahlgren.

5–12 på de två senaste

För Örebro var det tredje förlusten i rad, i tisdags blev det förlust med 6–1 borta mot Rögle.

Örebro hade innan den här matchen bara släppt in tio mål på åtta matcher hemma i Behrn Arena.

– Det var en målfest men vi släpper in för mycket, det grinar illa för oss nu och vi måste bita ihop. De får vända och vrida och får för enkla mål, säger Örebros huvudcoach Niklas Sundblad.

Även på lördag är det full omgång med sju matcher i SHL, Färjestad möter då Malmö hemma och Örebro ställs mot Brynäs hemma.

ARTIKELN HANDLAR OM