Sjöberg: ”Jag fick reda på vem killen var på en halvtimme”

Friidrottsförbundet: ”Vår rekommendation att polisanmäla”

avFilip Durefelt

SPORTBLADET

Patrik Sjöberg riktar stark kritik mot hur Svenska friidrottsförbundet hanterat Moa Hjelmers våldtäktsberättelse.

– Jag fick reda på vem killen var efter en halvtimme, ni måste ju också veta vem det är, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Samtidigt säger sig nu förbundet vilja polisanmäla våldtäkten.

Moa Hjelmer berättade i går på Instagram om hur hon ska ha våldtagits av en annan aktiv efter Finnkampen 2011.

Under torsdagen sa Svenska friidrottsförbundets ordförande Björn O. Nilsson till Expressen att de inte skulle tillsätta en utredning, utan rekommenderade Hjelmer att polisanmäla.

Förre höjdhoppsstjärnan Patrik Sjöberg gästade i dag Morgonstudion i SVT, där han kritiserade förbundet.

– Ni representerar ju svensk ungdom. Uttalandet i går om att ni inte ska utreda, det låter helt sjukt. Som förälder kan jag verkligen överväga om jag kan skicka mina barn till friidrotten, när ni tycker att det här inte är ert bord. Jag fick reda på vem killen var efter en halvtimme, ni måste ju också veta vem det är. Jobbar han med friidrott? frågar sig Sjöberg.

Förbundet vill anmäla

Han menar att förbundet agerat tafatt.

– Man säger att man har handlingsplaner men när något sånt här händer står ni helt handfallna. Friidrottsförbundet har sagt att man inte har de här problemen. Nu står vi här. Deal with it, säger Patrik Sjöberg.

Stefan Olsson, förbundskapten under 2011 då våldtäkten ska ha ägt rum och numera generalsekreterare i Svenska friidrottsförbundet, fanns med i Morgonstudion på telefon från Karlstad.

Han gav då nytt besked i anmälningsfrågan.

– Vår rekommendation till Moa, som vi definitivt överväger, det är att polisanmäla. Den diskussionen ska vi ta med Moa nu under förmiddagen.

Olsson säger vidare att han ännu inte vet vem den utpekade personen är.

”Vill ta reda på vem det är”

– I och med att Moa valt att inte namnge den här personen så har vi haft respekt för det, säger han och fortsätter.

– Vi vill ta reda på vem det är. Men i går lade vi allt fokus på att ta kontakt med Moa. Det tycker jag är respektfullt, det är hon som är offret, det är hon som råkat illa ut. Det var steg ett, i steg två går vi nu vidare.

– Vi vill göra en polisanmälan tillsammans med Moa Hjelmer, vi kommer tillsätta en extern utredning för att förstå vad som hänt och om det finns ett mönster i svensk friidrott kring de här bitarna.

Här är branscherna som satt ner foten i #metoo 01:57
ARTIKELN HANDLAR OM

MeToo

Friidrott