Sven Melander gör debut på Dramaten

avSusanna Hållbus

Spelar på stora scenen tillsammans med Magdalena Ribbing

1 av 2 | Foto: IBL
Nu gör Sven Melander debut på Dramaten.

Han har gjort underhållning i snart fyra decennier.

Nu gör ”Steve med Lloydens” skapare debut på rikets mesta prestigescen.

– Ja, det ska jag göra. Nu är man Draaamaaatenskådespelare, säger Sven Melander.

Tillsammans med bland andra folkvettsexperten Magdalena Ribbing, 76, ska Sven Melander, 68, inta Kungliga Dramatiska teaterns stora scen. Föreställningen ”Improvisation på slottet" beskrivs som en oförberedd teaterkabaré, fritt efter Molière. Men det säger Melander är lite överdrivet.

– Det är väldigt, väldigt få saker som görs på Dramaten som är helt oförberedda. Det kan jag nog garantera. Nej, vi ska repa ordentligt.

”Annars är det bortkastat”

Det är Andreas T Olsson som dammat av Molières pjäs, som aldrig spelades när den skrevs för 350 år sen. Om det blir som det är tänkt kommer föreställningen – som spelas endast en kväll – servera tänkvärdheter med skratt.

– Det hoppas jag verkligen, att folk kommer garva. Annars är det bortkastat, säger Sven Melander.

Skådespelarna Maria Kulle, Per Svensson, Eric Stern och Sanna Sundqvist delar för första gången scen med Sven Melander och Magdalena Ribbing.

– Just det, Ribbing ska vara med. Jag känner inte henne alls. Vi är i olika nischer. Det är Andreas T Olsson som tycker det är intressant. Och jag tycker det ska bli kul, säger Sven Melander.

”Oerhört hedrad”

Det tycker Magdalena Ribbing också.

– Andreas T Olsson är urbegåvad. Jag känner mig oerhört hedrad att ha blivit tillfrågad. Skojigt att få vara med på hans tåg, tycker jag, säger hon.

– Sven Melander har sagt i Dagens Nyheter i dag att han antar att han är med som motpol till mig. Vad tycker du, vad är motpol till mig. Är det Sven Melander? Det tycker jag är roligt.

Magdalena Ribbing har inte stått på en teaterscen sedan skoltiden ”för hundra år sedan”. Men det ser hon som en fördel.

– Tur att jag inte är 25 år, för då hade jag väl svimmat av nervositet. Det gör jag inte nu. Nu tycker jag bara att det är jättekul.

– Rampfeber är ju något som man ska ha som skådespelare, men nu är jag ju inte skådespelare. Nu är jag bara medverkande på mina egna villkor.

Hon ska spela sig själv, bland annat medverka i en dialog och läsa en text innan pjäsen är slut.

– Min bok som heter ”Ribbings etikett”, den kommer att förekomma kan jag säga. Inte bara som rekvisita, utan som deltagare i föreställningen.

”Improvisation på slottet” regisseras av Andreas T Olsson och spelas på Dramaten i Stockholm 25 oktober.

ARTIKELN HANDLAR OM