Mejla

Per Bjurman

Bjurman: Han lever upp till smeknamnet

Publicerad:

SPORTBLADET

Han skulle kunna ersätta Steen i World Cup

Foto: TT

Mjölkmannen levererar alltid, säger dom i USA.

Melker Karlsson – kallad The Melkman – ger syn för sägen.

Den fåordige tigern från Lycksele har visat sig vara de verkligt stora ögonblickens man under Stanley Cup-finalen.

Det skulle han kunna vara även i World Cup ...

Det var under sin överraskande rookie-säsong i fjol som Melker Karlsson fick smeknamnet The Melkman – en ordlek med den svenske 25-åringens förnamn och det engelska milkman – i San Jose.

Men det är under slutklämmen av den pågående Stanley Cup-finalen mot Pittsburgh han verkligen antagit skepnaden av ett bud som trotsar elementen och alltid levererar.

När hajarna varit på väg att trassla in sig i Pittsburghs finmaskiga fångstnät och stjärnorna Joe Thornton och Joe Pavelski mest kippat efter andan, då har Melker från Lycksele klivit fram och fört hela stimmet ut på öppet vatten igen.

En Ingemar Stenmark på skenor

I femte ronden i torsdags slog han först den öppnande passningen när Brent Burns gav dem ledningen för första gången i hela serien. Sedan avgjorde han matchen med sitt andra mål på lika många matcher.

Som alla andra från den gyllene Skellefteå-generationen – Adam Larsson, Tim Erixon, David Rundblad, Oscar Lindberg, Tim Erixon och Oskar Sundqvist – är Melker en Ingemar Stenmark på skenor och spelar hellre än pratar, så alla frågor om varför han tycks nå sin högsta nivå i de allra viktigaste matcherna besvaras huvudsakligen med axelryckningar och några ”jag försök’ å inte tänka så mycket”.

Men jag kan svara åt honom:

Västerbottens karga inland har förgyllt årets Stanley Cup-final med en tiger som inte bara har förträffligt spelsinne, användbart temperament och envishet som en hel Foppa.

Han är helt naturligt en Big Moment player, en sån som helt naturligt börjar blixtra i de avgörande ögonblicken.

Det skulle inte alls förvåna om han är en av de bidragande orsakerna till att San Jose i natt tvingar fram en direkt avgörande Game 7.

Kan vara precis vad som behövs

Däremot skulle det förvåna om Tre Kronor-ledningen ens funderat på honom som tänkbar ersättare ifall nyopererade Alex Steen inte kan delta i World Cup.

Men de kanske borde.

En Melkman som alltid levererar i skarpt läge kan vara precis vad truppen behöver.

Publicerad: