Rookien springer mest och bäst

Publicerad:
Uppdaterad:

Det är tillbaka till framtiden i Dallas.

Cowboys har kopierat framgångsformeln från 90-talet, och nu kan de springa hem NFC.

Och mest och bäst springer rookien Ezekiel Elliott.

Carl-Johan Björk f.d. linebacker i amerikansk fotboll & nu TV10:s NFL-expert.

Om New England Patriots varit NFL:s främsta lag hittills under 2000-talet med sex Super Bowl-framträdanden, så var Dallas Cowboys tveklöst 90-talets lag.

Lagets dominans var under några år närmast total, och det senaste vi kan kalla en dynasti i ligan. ”Americas Team” vann tre av fyra Super Bowl under åren 1992-95 och rankas som ett av de bästa lagen i NFL:s historia.

Framgångarna vilade på en helig treenighet – quarterbacken Troy Aikman, en uppoffrande offensive line och running backen Emmit Smith, som förutom tre Super Bowl-ringar sprang hem två NFL MVP-titlar, en Super Bowl MVP samt både rushade för flest yards och svarade för flest touchdowns under fyra säsonger.

Men storhetstiden ebbade ut, och under hela 2000-talet har organisationen svikit och famlat efter formen. Tills nu. 

Cowboys har inför helgens omgång flest segrar av alla lag i ligan, och själv har jag inte sett dem bättre på hela århundradet. Och återigen är det tack vare de faktorer som skapade framgångar på det gyllene 90-talet.

Fanns tvivlare

Unge quarterbacken Dak Prescott tog chansen när Tony Romo gick sönder, och imponerar med sitt kloka spel bakom en urstark o-line som ledda av left tackle Tyron Smith, centern Travis Frederick och höger guard Zack Martin sett till att skapa luckor åt running backen Ezekiel Elliott. 

Det fanns dem som tvivlade på rookien Elliott som hade skadeproblem under försäsongen. Tvivlen fick näring efter premiärförlusten mot NY Giants. Fansen förberedde sig på ännu en lång och smärtsam säsong. Men sedan dess har laget radat upp åtta segrar.

Senast var det robusta Pittsburgh Steelers, som trots en bra start, fick se sig perforerat av den 21-årige running backen som nu sprungit för 1005 yards vilket ger ett makalöst snitt på 111,7 yards/match. Jag behöver väl knappast tillägga att han leder den statistiken. 

Dallas har allt det som krävs för ett effektivt springspel: Ett bra tryck på den defensiva linjen, och att man skapar ett numerärt och fysiskt övertag där man sätter in attacken. Sedan måste running backen se öppningar, ha förmågan att ta rätt beslut och ibland kunna avbryta och snabbt hitta en plan B. Det har Elliott. Men här finns fler alternativ då Prescott istället för att ge bollen till sin running back även kan springa med den själv. Dessutom har Prescott möjligheten att passa långt på wide receiver Dez Bryant.

Proffsigaste stunden i karriären

Men trots segertåget har Prescotts position varit under hot. Fram tills denna veckan, då Tony Romo gick ut och gav sitt fulla stöd till den unge rookien. Debatten vem som skulle spela när Romo blev skadefri har varit intensiv, och riskerat att sprida en stor osäkerhet i organisationen. Men i ett emotionellt framträdande undanröjde Romo det på ett beundransvärt sätt. I en av sina mest proffsiga stunder i karriären deklarerade han att han nu tog ett steg tillbaka och stöttade Prescott.

Vägen mot slutspel tycks ligga öppen. Men skulle de nå dit finns ett rejält spöke att jaga bort. Cowboys har under 2000-talet nämligen gjort sig kändt för att vika ned sig i utslagsmatcherna.

Men skulle Dallas behålla greppet om NFC under hela grundserien får man i alla fördelen av att stå över första slutspelsomgången, och där efter möta det statistiskt sämsta kvarvarande laget.

Elliott och Cowboys gör emellertid bäst i att fortsatt ta det steg för steg. Snabba sådana.

Till att börja med mot Baltimore Ravens i kväll.

Carl-Johan Björk

Publicerad: