Gretzky hade inte haft en chans

MOSKVA. Två av OS största favoriter möts här i Moskva och det slutar 2–0 till Ryssland mot Kanada.

Det är fotbollssiffror som gäller i hockeyn numera.

Och jag tror bara det kommer bli värre om det inte kommer några regeländringar.

Nej, fler mål är framtiden för hockeyn.

Jag drömmer om gamla hockeysiffror som 6–4, 5–3 eller 7–5. Nya skyttekungar. Rekord som går att slås. Så är det inte längre.

Nu behövs ingen kulram där man sitter där på pressläktaren. Det räcker med att bryta av en tändsticka och kunna räkna till två. I dagens hockey är det spelförstörande moment som blivit det viktigaste. Att checka, överbelasta, ligga i skottlinjen.

Inte ge motståndarna en sekund.

Skotten i den här matchen blev 16–15 till Ryssland. Totalt 31 skott på 60 minuter är skrämmande lite. Farten har blivit högre och det finns inget svårare än att vara konstruktiv under fart. De få spelare som hanterar det är superstjärnor i NHL.

Men en spelare som ikonernas ikon - Wayne Gretzky - hade inte haft en chans i dagens hockey.

Det här kan ju diskuteras och jag vet att många inte håller med, men den tid och de ytor som Gretzky fick på sig att skapa sin magi finns inte idag.

Något gick förlorat med polisverksamheten

Han hade inte den kvickheten i benen och han hade framförallt inte varit skyddad som han var av några av hockeyns värsta slagskämpar genom tiderna – först Dave ”Cementsäcken” Semenko och sedan Marty McSorley, som ingick i avtalet när Gretzky flyttade till Los Angeles Kings.

Gretzky gav faktiskt NHL:s goons ett statuslyft, då varenda NHL-lag skulle ha en slagskämpe som avskräckande medel.

I dag är den tiden över.

I dag är till och med Sidney Crosbys karriär hotad av flera hjärnskakningar och hårda tacklingar.

Gretzky fick knappt en tackling under hela sin karriär, då alla visste att priset de fick betala var skyhögt.

Antingen att stå öga mot öga med Semenko som ingen ville möta i en fight och som hade så hög status att han till och med boxades i en uppvisningsmatch mot Muhammad Ali 1983. En treronders-match som arrangerades av Mark Messiers farbror Larry Messier av alla människor och som slutade oavgjort.

Inte för att Ali var direkt rädd, utan för att han såg det som ren uppvisning när han dansade runt i ringen. och aldrig gav den kortväxta Semenko en chans att nå fram med sina slag.

Och efter Semenko kom Marty McSorley som rankas som en av NHL:s största slagskämpar genom tiderna. Om det nu går att kalla dem så. McSorley som kanske blivit mest känd för att ha dragit klubban i huvudet på Donald Brashear i en match 2000.

Brashear, som väl de flesta minns från den korta tiden i Modo, föll ihop som en klubbad säl och McSorley dömdes i civil domstol och fick 18 månaders övervakning. Ungefär där dog väl slagskämparnas framtid i NHL.

Nu vill jag inte påstå att jag längtar tillbaka till den tiden, även om många av de största stjärnorna i NHL – inklusive våra största svenskar – menar att något gick förlorat när polisverksamheten drogs in.

Nu har det gjorts oväntat många mål i NHL den här säsongen, men här hemma har målsnittet sjunkit med ungefär hälften sedan Brynäs storhetstid på 70-talet och Håkan Loobs rekordår i poäng i SHL. Det har ökat marginellt sedan förra säsongen, men vi pratar ändå om ett snitt på fem mål per match.

Det finns fler skäl till det och någon brist på poliser och hot om vedergällning har ju aldrig gällt hemma i svensk hockey på samma sätt.

Nej, det handlar om den nya ”moderna” hockeyn där det inte ges någon tid för spel längre.

Dessutom har målvakterna växt till jättar, inte bara kroppsligen, utan med skydd som är stora som vägskyfflar.

Basketstorlek på målvakter

När jag växte upp var det alltid den minsta spelaren som fick stå i mål. Som Pelle Lindbergh med sina 175 centimeter. Det räckte för att bli utsedd till NHL:s bästa målvakt och vinna Vezina Cup på den tiden. Men idag hade Pelle förmodligen aldrig ens blivit draftad med sina yttermått. Nu är det basketstorlek som gäller och de flesta målvaktsstjärnor i dag är närmare två meter och täcker i stort sett hela målet.

Dessutom växer skydden med storleken. Här är måste något göras. Skydden måste krympas, det utbredda fusket minska.

o o o

Det var ändå en rätt underhållande match mellan Ryssland och Kanada. Mycket känslor, mycket kamp. Det har också sin tjusning.

avMats Wennerholm

ARTIKELN HANDLAR OM

Ishockey