Från humanitär stormakt till en humanitär ventil

Nya migrationspolitiken ger sämre integration

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN

LEDARE

Det finns respektabla argument för den migrationspolitik som Morgan Johansson (S) och Märta Stenevi (MP) presenterade tidigare i dag. Den nya lagstiftningen är tänkt att ersätta den tillfälliga lag som kom efter flyktingkrisen men är i allt väsentligt en fortsättning av den.

Tillfälliga uppehållstillstånd blir den nya huvudregeln och de hårdare kraven för att någon ska få anhöriginvandra ligger fast. Däremot införs en liten ventil med undantag för de allra mest ömmande fallen.

Gillrat fälla

De konservativa partierna vill gå ännu längre i restriktiv riktning men kommer knappast att kunna fälla förslagen. Regeringen har nämligen gillrat en fälla för oppositionen. Den tillfälliga lagen upphör att gälla i sommar så om inte detta förlag går igenom återgår Sverige till den generösare lagstiftning vi hade innan flyktingkrisen.

Det finns som sagt argument för regeringens förslag, framför allt partipolitiska. En mer generös syn på migration skulle knappast få stöd i Sveriges riksdag.

Opinionen har svängt rejält sedan Fredrik Reinfeldts (M) uppmaning om att "öppna era hjärtan" sommaren 2014. Liberalerna har i förväg hotat med regeringskris om förslagen lägger för stor vikt på den humanitära sidan och motståndet från M, KD och SD är kompakt.

Kalla fötter

Även inom Socialdemokraterna har man fått kalla fötter. Kommunpolitiker klagar på att ett för stort flyktingmottagande gör integration omöjlig och inom LO ställer man sig undrande inför om regeringen alls tänkt igenom hur den nuvarande migrationspolitiken på sikt påverkar arbetsmarknaden. I vissa LO-förbund kan SD nu ha gått om S som största parti bland medlemmarna.

Utan tvekan ligger det många nattmangligar i regeringskansliet bakom förslagen. Den socialdemokratiska partiledningens manöverutrymme mellan å ena sidan den egna partiopinionen och å den andra sidan regeringsvännerna i Miljöpartiet har varit utomordentligt litet.

Men i sak är politiken tyvärr inte särskilt bra.

Dåligt för integrationen

Tillfälliga uppehållstillstånd och en hård linje mot anhöriginvandring är tydliga recept för sämre integration i framtiden. Priset, både för enskilda och för samhället av detta kommer att bli högt. Samtidigt har antalet asylsökningar redan sjunkit dramatiskt och det är lite svårt att egentligen se några rationella skäl för en stenhård linje.

Kanske är den nya migrationspolitiken mer än något annat en fingervisning hur svensk politik kommer att utvecklas under kommande år. Vi har gått från stolthet över att vara en humanitär stormakt till att bråka om vi ens ska ha en humanitär ventil i vår lagstiftning.

Vart ska vi gå nu?

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.