Nya protester i Myanmar – minst 18 dödade

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Demonstranterna i Myanmar fortsätter sina protester mot militärkuppen.

Samtidigt fördömer påve Franciskus våldsamheterna i landet.

”Jag ber om de inblandade myndigheternas uppmärksamhet så att dialog råder framför förtryck”, skriver påven på Twitter.

Onsdag 3 mars. Demonstranter använder brandsläckare för att motverka polisens tårgas i Rangoon. Man protesterar mot att militären tagit makten i landet.
Foto: STR / AP / TT NYHETSBYRÅN
Onsdag 3 mars. Demonstranter använder brandsläckare för att motverka polisens tårgas i Rangoon. Man protesterar mot att militären tagit makten i landet.

Hundratals demonstranter protesterade på onsdagen i Myanmars största stad Rangoon mot militärkuppen i landet.

Minst 18 personer har dödats i samband med protesterna, uppger en människorättsorganisation för nyhetsbyrån Reuters. 

Vittnen uppger att militären har skjutit skarpt mot demonstranter i flera städer, utan förvarning.

– Det är hemskt, det är en massaker. Det finns inte ord att beskriva situationen och våra känslor just nu, säger demonstranten Thinzar Sjunlei Yi via ett meddelande till Reuters. 

Foto: AP
Enligt uppgifter i lokalmedia och på sociala medier sköt Myanmars säkerhetsstyrkor skarpt mot demonstranterna under onsdagen. Flera personer ska ha dödats. En av dem var universitetsstudenten Kyal Sin, 20, som deltog i en protest i Myanmars näst största stad Mandalay när hon sköts i huvudet av polis. Här tänder människor rökelse kring hennes kropp, som förts till ett tempel.

Påven fördömer

Sociala medier-appen Tiktok har vuxit i Myanmar det senaste året, inte minst bland landets unga. Samtidigt oroas människor över hur militären kan komma att använda den för att sprida sina budskap.

Påve Franciskus fördömer våldsamheterna i Myanmar. På Twitter skriver påven att ”sorgliga nyheter om blodiga sammanstörningar, med förlust av människoliv fortsätter att komma från Myanmar.

”Jag ber om de inblandade myndigheternas uppmärksamhet så att dialog råder framför förtryck och ber det internationella samfundet att se till att förhoppningarna från folket i Myanmar inte kvävs.”

I måndags och tisdags pågick protesterna i Myanmar. Bland annat har polisen skjutit tårgas för att skingra demonstranterna. Under tisdagen rapporterades att säkerhetsstyrkor ska ha skjutit skarpt mot demonstranter i den nordvästliga staden Kalay.

Regeringskällor uppger för AFP att Storbritannien vill att FN:s säkerhetsråd håller ett nytt möte på fredag med anledning av militärkuppen i Myanmar.

Foto: AP / TT
Beväpnad miltärpolis i Myanmars största stad Yangon.

Demonstranter på Tiktok: ”Röda jävlarna”

Samtidigt har videor spridits på Tikkok på män iklädda militäruniformer som hotar att döda demonstranterna, skriver brittiska tidningen The Guardian.

Tidningen skriver hur en man, iklädd munskydd och militära kläder, kallar anhängare till Myanmars ledare Aung San Suu Kyi för ”De röda jävlarna”. Någonting som syftar på hennes parti.

Vidare säger demonstranten i videon ”Rör inte generalen Min Aung Hlaing, det kommer att kosta er livet”, enligt The Guardian.

Videon som laddades upp den 13 februari på Tiktok har fått över 180 000 visningar, trots att Tiktoks riktlinjer förbjuder våldsamt material.

Foto: AP/TT NYHETSBYRÅN
Bilder av överbefälhavaren generalgeneral Min Aung Hlaing rivs ner av demonstranterna som protesterar mot att militären tog makten i landet i februari.
Publicerad:

LÄS VIDARE