Trumps svar på protesterna – anarkiklassar städerna

Av: Sophie Tanha

Publicerad:
Uppdaterad:

Ökad brottslighet och mindre pengar till polisen.

Det får Donald Trump att klassa New York city, Portland och Seattle som anarkistäder.

Och stryper pengaflödet till städerna.

Efter drygt tre månaders protester i New York, Portland och Seattle har städerna klassats som ”anarkistiska territorier”.

Detta enligt USA:s justitiedepartement, som hänvisar till kriterier som Trump listat i en promemoria.

Att städerna gjort motstånd till Trumps svar på protesterna anges som ett skäl till att anarkiklassa dem – och därmed dra in statliga stöd.

Protester i Portland.
Foto: PONTUS HÖÖK
Protester i Portland.

Direkt svar på Black lives matter

Ett av huvudkraven från Black lives matter-rörelsen som skanderat runt om i USA under de senaste månaderna har varit att polisen avfinansieras.

I stället för att alla SOS-ärenden går till polisen vill många demonstranter att polisens budget i stället ska gå till andra sociala instanser som kan hjälpa personer i kris.

Detta krav har Trump nu kommit med ett trumfkort mot: delstater som åberopar detta önskemål kan klassas som anarkistiska och därmed förlora möjligheten till viktiga statliga stöd.

Foto: PONTUS HÖÖK
Federal polis i Portland, Oregon.

Andra kriterier som anses göra en stad anarkistisk är bland andra att minska polisers makt och att vägra ta emot federal polisiär hjälp.

Som uppbackning har Justitiedepartementet tagit fram ett underlag om ökad brottslighet i städerna i samband med demonstrationerna.

I staden New York har skjutningar ökat med 177 procent under juli i år, jämfört med samma period förra året.

Foto: PONTUS HÖÖK
Protester i Portland, en av de städer som Trump pekat ut som ”anarkistiska territorier”.

Portlands 100 dagar långa protestperiod har ofta lett till anlagda bränder och vandalisering.

I Seattle nämns den nästan en månad långa ockupering av sex kvarter i området Capitol Hill, som myndigheterna först accepterade men som slutade med att två tonåringar sköts ihjäl.

Foto: Andrew Harnik / TT
USA:s president Donald Trump.

Samtliga städer demokratstyrda

Nu har justitiedepartementet kommit med bedömningen att tre städer uppfyller Trumps kriterier för anarkistiska territorier.

Staden New York, Portland och Seattle, anses med denna klassificering tillåta våld och förstörelse av egendom. Till saken hör att samtliga städer är demokratledda och tillhör demokratiskt styrda delstater.

Detta innebär att städernas möjligheter att ta del av statliga stöd riskerar att slopas, vilket kan ge enorma konsekvenser. Varje år tar New York del av nästan 62 miljarder kronor i statliga stöd som nu kan slopas.

”Vi kan inte tillåta skattepengar att slösas när medborgarnas säkerhet äventyras” säger justitieminister William Barr i ett uttalande om anarkiklassningen.

Publicerad:

LÄS VIDARE