Svahns löfte till Andersson: ”Ska göra allt jag kan”

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

VAL DI FIEMME. Linn Svahn och Ebba Andersson har haft ett oväntat bra samarbete under Tour de Ski. Nu ska sprintstjärnan försöka se till att det blir en svensk totalsegrare för första gången på 13 år.

– Hon är brutalt stark. Jag ska göra allt jag kan för att hon ska kunna gå för segern, säger Svahn.

Linn Svahn tog hem sin tredje etappseger när hon vann den klassiska sprinten i Val di Fiemme före Maja Dahlqvist och Emma Ribom.

En som förmodligen jublade lite extra åt de svenska framgångarna var Ebba Andersson. Den svenska succén innebar nämligen att Anderssons värsta konkurrenter i kampen om totalsegern inte fick en massa extra bonussekunder.

– Det skulle verkligen vara två flugor i en smäll om de lyckas, sa Andersson efter att hon själv fått respass i kvartsfinalen.

Peppade Svahn

Innan hon lämnade stadion tillsammans med Moa Lundgren för att ladda upp för den fruktade backen passade hon dock på att peppa Linn Svahn.

Ebba Andersson.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Ebba Andersson.

– Ebba sa till mig här innan starten i semin ”att kör nu Linn jag tror på dig. Gå för det.”, berättar Svahn och lovar inför den avgörande masstarten uppför Alpe Cermis:

– Jag ska bara säga det tillbaka imorgon för jag tror verkligen på Ebba. Hon är brutalt stark och jag ska göra allt jag kan för att hon ska kunna gå för segern. 

Gav spurttips

Samarbetet mellan Linn Svahn och Ebba Andersson har gett resultat tidigare i touren. På väg till jaktstarten i Toblach gav sprintstjärnan tips på hur Ebba Andersson skulle spurta ner sina motståndare.

– Jag har sett henne spurta på stadion i Östersund och hon är vass på det så jag sa att i dag ska du gå för spurten. Och när hon sa att hon spurtat ner Diggins om andraplatsen blev jag väldigt stolt och glad sa Svahn då.

Hoppas få fira

Sverige kom till Tour de Ski med förhoppningen om den första svenska segern sedan Charlotte Kalla 2007/2008. Inför den avgörande etappen uppför slalombacken, som sedan förra året är en masstart istället för en jaktstart, är det Ebba Andersson som har bäst utgångsläge av svenskorna. Hon ligger sexa två minuter och tio sekunder bakom Jessie Diggins som leder. Upp till Pärmäkoski på pallen är det dock bara 19 sekunder.

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Linn Svahn tänker göra allt i sin makt för att hjälpa Andersson.

– Vi får hoppas att hon har en dag i morgon (söndag) så att hon känner att hon kan göra det. För då tror jag det är väldigt möjligt att vi får en svensk seger på Tour de Ski, säger Svahn som går ut med startnummer två i masstarten men ligger på en nionde plats i totalen.

Hon vågar däremot inte att utlova några glädjescener likt de som utspelade sig när Oskar Svensson vann herrsprinten.

– Jag tror jag kommer vara en bit efter henne men när jag kommer i mål, om jag inte är helt förstörd, så ska jag nog göra det. 

Publicerad:

LÄS VIDARE