Fick 64 000 kronor i böter efter V75-loppet

Stjärnkusken bötfälld och avstängd i en månad för olämpligt uppträdande: ”Uppfattade det hela som väldigt otrevligt”

Av: Daniel Söderbäck, Erik Pettersson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: ATG LIVE
Conrad Lugauer i blått bakom Maggiore.

Stjärnkusken Conrad Lugauer slutade nia med Maggiore på V75.

Efter loppet bötfälldes han med 64 000 kronor, bland annat för olämpligt uppträdande, och fick över en månads avstängning, något som inte kom med på tv-bilderna.

– Efter mål jagade Conrad Lugauer ikapp Carl Johan Jepson, skrek, viftade och tryckte honom av banan med en tackling, säger riksdomaren Jan Törnqvist till Trav365.

– Jag gjorde en grej som inte var okej, jag är inte nöjd med det, men det var inte professionellt av Jepson att gå ut så där mot mig, säger Lugauer till Trav365.

Conrad Lugauer tyckte att konkurrenten Carl Johan Jepson körde snävt mot honom i finalen av Breeders Crown för treåriga ston på Sundbyholmstravet under söndagen.

Då tog han lagen i egna händer och körde ikapp Jepson, som körde hästen Hill’s Angel i loppet, med sin Maggiore.

– Efter mål jagade Conrad Lugauer ikapp Carl Johan Jepson, skrek, viftade och tryckte honom av banan med en tackling, säger riksdomaren Jan Törnqvist till Trav365.

”Grov förseelse gånger tre”

Carl Johan Jepson hamnade på innerplan, men höll sig kvar i sulkyn efter den regelvidriga tacklingen, dramatiska bilder som inte kom med i tv-sändningen från V75.

– Funktionärerna på banan uppfattade det hela som väldigt otrevligt, fortsätter Törnqvist.

Lugauer dömdes till 64 000 kronor i böter och en månads avstängning efter loppet.

16 000 kronor i böter för felaktigt bruk av körspö.

48 000 kronor och en månads avstängning för ”olämpligt uppträdande efter mål mot nr 5 Hill's Angel. (Cx3)”, enligt Svensk Travsport.

– Det är en grov förseelse gånger tre. Vi ska verkligen beivra sånt här, det är riktlinjerna från förbundet. Det ska inte vara tillåtet att ge igen på tävlingsbanan, förklarar riksdomaren.

Carl Johan Jepson fick ingen bestraffning.

Domaren om straffet: ”Inte vanligt, som tur är”

Med tanke på det hårda straffet så har Lugauer chans att få sitt straff bedömt i högre instans.

– Genom att det är så höga böter och avstängning, då har han möjlighet att överklaga i två dagar till Överdomstolen.

Hur ofta delas så här hårda straff ut?

– Det är inte vanligt, som tur är. Tyvärr har det hänt några gånger.

”Jag blev sur”

Trav365 når Conrad Lugauer under söndagskvällen.

– Jepson går ut för sent mot mig. Han kör så fult och har alltid gjort. Han kör inte som en riktig man. Det han gjorde var helt onödigt. Jag hamnade kort i fjärdespår, om jag sluppit det där hade jag kunnat bli fyra-femma i loppet (Maggiore slutade nia).

– Jag blev sur. Det är 1,6 miljoner kronor i förstapris och det är en kusk som inte uppför sig. Jag skällde på Carl Johan och körde på hans vagn. Jag gjorde en grej som inte var okej. Körde på vagnen. Jag är inte stolt över det, men det var inte riktigt professionellt av honom att gå ut mot mig. Jag kunde ha hållit käften och åkt av, men det är väl sport?

Lugauer är också kritisk mot domarna. Jepson straffades inte för den tajta situation som Lugauer pratar om.

– Jag tycker det är bedrövligt att han inte får något straff, sen ska jag få i princip dödsstraff. Domarna har sitt reglemente, men man måste ju även ha lite fingertoppskänsla. Som i fotboll, ska han ha rött kort eller inte? Man måste ju se vilka händelser som inträffat innan.

Conrad har redan kopplat in advokat och ska ta tag i sakerna under måndagen.

– I morgon kollar vi på överklagan. Jag är inte den som vill bråka om såna här saker. Det handlar om sporten. Jag lider för att min sport lider.

Trav365 har varit i kontakt med Carl Johan Jepson som avböjer att kommentera händelsen i och med att han inte blivit dömd för snäv körning.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN