Samlade in 2,1 miljarder – nu har Pete Frates gått bort

Mannen bakom ”Ice bucket challenge” är död

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Elise Amendola / TT NYHETSBYRÅN

När Pete Frates fick sin dödsdom bestämde han sig för att det skulle vara början på kampen i stället för slutet på livet.

Tack vare ”Ice bucket challenge” samlade amerikanen in 2,1 miljarder kronor till forskningen om ALS.

Fem år senare är han död.

I mars 2012 fick då 27-årige Pete Frates beskedet att han snart skulle dö. Läkarna diagnostiserade den tidigare baseball-spelaren med ALS, en sjukdom som gör att nervcellerna som styr kroppens muskler förtvinar.

Sjukdomsprocessen är snabb och brutal, en genomsnittlig person lever bara mellan två och fem år efter att ha fått diagnosen.

”Nu börjar kampen”

”Herregud, min son kommer dö”, utbrast Petes mamma Nancy Frates när hon fick beskedet.

”Nu börjar kampen”, tänkte Pete Frates.

– Kampen mot sjukdomen är allt nu. Det är mitt livsverk. Jag tror att det här är anledningen till att mannen där uppe satte mig på den här jorden. Jag vill bli den som förändrar hur alla tänker och riktade om var resurserna hamnar. Rent själviskt vill jag också ge mig själv en chans men också ge massor av andra den möjligheten, sa Frates till ESPN 2014.

Då hade amerikanen också förstått hur kampen skulle gå till. Efter att ha sett hur en bekant hällde en hink isvatten över sig själv i sociala medier uppmanade Frates sina närmaste att göra samma utmaning och samtidigt skänka pengar till ALS-forskningen.

Det blev starten på ”Ice bucket challenge”.

Vänner och familj ställde upp direkt. Idrottare i hans vänskapskrets i Boston hängde snabbt på. Innan amerikanen visste ordet av hade amerikanska fotbollsspelare i Atlanta och Massachusetts, NHL-stjärnor i Pittsburgh och så småningom artister, multimiljardärer, fotbollsstjärnor och vanliga familjer över hela världen tagit vid.

Bill Gates, Sidney Crosby, Neymar, Thiago Silva, David Beckham, Lady Gaga, Cristiano Ronaldo och Novak Djokovic var bara några som 2014 hällde isvatten över sig själva för att uppmärksamma och samla in pengar till forskning mot ALS. Och det gav effekt.

”Var en symbol för hopp”

Enligt The Guardian kom totalt 2,1 miljarder kronor in till ändamålet under Ice bucket challenges framfart över världen. En osannolik framgång för Pete Frates och ALS-forskningen.

Samtidigt som internetfenomenet svepte fram som en löpled över världen sommaren 2014 hade Pete Frate samtidigt en önskan till. Hans mål var att överleva födseln av sitt och fruns Julies första barn i september 2014.

– Jag kan inte föreställa mig hur glad jag kommer bli när jag får min egen lilla baby, sa Pete till ESPN i maj – en av de sista gångerna han kunde tala.

Pete Frate fick drygt fem år tillsammans med dottern Lucy. På tisdagen sörjs han efter sin bortgång av familjen, föräldrarna John och Nancy samt syskonen Andrew och Jennifer men också av en värld han faktiskt var med om att förbättra.

”De insamlade donationerna världen över resulterade i en bättre tillgång till ALS-vård, nya genetiska upptäckter, behandlingar och en vacker dag ett botemedel. Pete var en symbol för hopp för alla”, säger familjen i ett uttalande.

Publicerad:

LÄS VIDARE