Löser bristen med att sy egna skyddsrockar

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Jozefa Garic är en av personerna som syr skyddsrockar i Malmö.
Foto: Robert Rosén
Jozefa Garic är en av personerna som syr skyddsrockar i Malmö.

Coronatiderna har lett till att skyddsrockar är en bristvara.

I Malmö löser kommunen det genom att sy sina egna.

– Vi har så många funktioner som finns, det är bara att vi måste tänka lite annorlunda, säger initiativtagaren Saida Sokolovic.

Saida Sokolovic, strateg på serviceförvaltningen i Malmö, fick i förra veckan i uppdrag att kolla om kommunen hade kvar skyddsrockar efter flyktingkrisen 2015. När hon inte hittade några föreslog hon istället att kommunen skulle lösa bristen med att sy sina egna. En idé som Malmö stad snabbt gick igång på.

– Det här var ingenting invecklat utan det var korta beslutsvägar med ”gå in, gör detta, köp, sy och leverera till hälsa, vård och omsorg”. Just de här situationerna när vi inte behöver tänka på att lagret är slut betyder att vi har ett välfungerande samhälle. Vi har så många funktioner som finns, det är bara att vi måste tänka lite annorlunda, säger Saida Sokolovic.

Den sömnadsgrupp, som är en del av arbetsmarknadsavdelningen för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden, kontaktades och de förklarade att de kunde göra 50 stycken av rockarna som efterfrågades. Kontakt togs därför även med Yallatrappan, som förklarade att de kunde tillverka de övriga 50.

Sys på två platser

Tyg och tråd köptes in och i fredags drog arbetet igång, där de 40 första rockarna ska levereras till förvaltningen på onsdag.

– De har prioriterat om och lagt annat arbete åt sidan för att göra detta. För detta är något som är oerhört viktigt.

Förutom att det ska gå snabbt att göra rockarna har man även frångått principen om att alla skyddsrockar ska vara gula och sytt fast kardborreband istället för knappar.

Foto: Robert Rosén
Saida Sokolovic vid de drygt 15 färdiga rockarna i syateljén.

– Det var också på grund av att vi ville vinna tid. Men jag kollade med ansvarig sjuksköterska och det påverkar inte funktionaliteten. Här gäller det verkligen att tänka vad vi kan använda och göra det snabbt.

”Vi ville vinna tid”

I syateljén på Cypressvägen vittnar enhetscheferna om att deltagarna redan hade frågat om de inte kunde hjälpa till på något vis när de fick en förfrågan om att börja sy skyddsrockar. En som varit pigg på att bistå är Jozefa Garic.

Hon arbetar på deltid inne på avdelningens kontor och sitter vanligtvis med administrativa uppgifter.

– Jag är glad att jag kan påverka på ett positivt sätt och hjälpa till. Att hjälpa människor på ett sätt nu när vi alla är i fara, säger Garic.

Tidigare har Jozefa Garic arbetat som sömmerska och hon håller således ett högt tempo och syr en rock på drygt en och en halv timme

Flyktingkrisen en lärdom

– Men jag ville jättegärna hjälpa till, säger hon.

Även om Saida Sokolovic är noga med att påpeka att det ännu inte är en uttalad krissituation i landet menar hon att det finns lärdomar från förr man kan använda sig av nu.

– Jag tror vi lärt oss mycket av den här flyktingkrisen. Då var man verkligen tvungen att tänka vad vi ska göra just nu. Det finns inte tid att gå till ledningsgruppen sen beslut, protokollföra och vidare. Utan här är det viktigt att agera.

Om behovet av skyddsrockar kvarstår efter leveransen av de första hundra utesluter man inte att arbetet med att sy rockar kan fortsätta.

Foto: Robert Rosén
40 rockar ska levereras på onsdag, 40 till på fredag och de sista 20 i början av nästa vecka.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE