Matsmarta onsdag

presenteras av

Grilla veganskt – gott, enkelt och klimatsmart

Publicerad:
Uppdaterad:
Majsplättar och koreansk taco.
Foto: LINUS HALLGREN
Majsplättar och koreansk taco.

MAT & DRYCK

Vegan bbq – en hel kokbok med veganska grillrecept. Glöm de tråkiga grönsaksspetten och den brända sparrisen, i Mattias Kristiansson nya kokbok Vegan bbq hittar du mängder av spännand1e recept för grillkvällen till exempel koreansk bbq-taco, satayspett och majsbiffar. Och inte behöver man vara vegan för att gilla den här maten.

Foto: LINUS HALLGREN
Foto: LINUS HALLGREN
Foto: LINUS HALLGREN
Grillad blomkål med tryffelaioli.
Foto: LINUS HALLGREN
Koreansk BBQ-taco.
Foto: LINUS HALLGREN
Zuccinirullar med cashewost.
  • Vad är speciellt med din nya kokbok Bbq vegan?

– Det här är en bok för alla som älskar vegomat och som vill ha samma grillglädje och variation på sin grillning som alla andra. Det är fullt med burgare, spett, såser, sallader, drinkar och desserter. Allt för sommarens gröna grillfester. Och ja, det är mat för alla, inklusive köttätare.

  • Vad är det bästa med att grilla?

– Jag älskar det sociala med att samlas utomhus kring grillen, prata och småäta. Jag älskar det kravlösa i att allt inte behöver bli så jäkla perfekt, det är bara charmigt om något bränns vid lite. Sen blir allt så förbaskat gott såklart!

  • Om man är ovan att laga/grilla veganskt, vad tycker du att man ska börja med?

– Marinera tofu eller vegokött i någon härlig marinad och grilla. Annars tycker jag biffar är superenkla att klappa ihop och de är även väldigt lätta att grilla.

  • Vem eller vad får du din inspiration ifrån?

– Oj, allt möjligt. Jag köper kokböcker och mattidningar hela tiden, scrollar instagram och pinterest, tittar mig glad på youtube. Mina matidoler är Julia Child och Yotam Ottolenghi.

  • Vad planerar du att grilla nästa gång?

– I år finns ju formbar sojafärs, så jag har ögonen på en turkisk buffé med vegansk kebab och en grillad sallad. Sen är rödbetsburgarna i Vegan BBQ alltid ett sommarmåste.

  • Vad bjuder du den inbitne köttätaren på?

– Från den här boken skulle jag kanske ta Dallasburgaren, bara för att jag själv ääälskar den. Den är inte köttig i sig, men smakar mycket och har den där smarriga dallassalladen på toppen. Den koreanska BBQ-tacon är också magisk för köttätare.

  • Har du provat att grilla något som inte blev som du trodde?

– Jag har definitivt testat många bön- och grönsaksbiffar som jag smärtsamt sett rinna ner mellan gallret och förkolnas i elden.

  • Och till sist, har du gjort någon praktmiss vid grillen?

– Jag har bränt en hel del grejer, utan tvekan. Annars tror jag inte att allt för galna saker har hänt. Inte än i alla fall!

Foto: LINUS HALLGREN
Mattias Kristiansson med sin veganska grillbok, Vegan bbq, Norstedts.
  • Mattias Kristiansson med sin veganska grillbok, Vegan bbq, Norstedts.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM GODARE