S vill se vapenamnesti på västra Balkan

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Henrik Montgomery/TT
EU-kandidaten Heléne Fritzon (S) vill att utländska medborgare avtjänar fängelsestraff i sina hemländer. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikesminister Mikael Damberg (S) vill se en vapenamnesti i hela EU. Arkivbild.

Socialdemokraterna vill att EU ska verka för en vapenamnesti på västra Balkan för att få stopp på införseln av illegala vapen.

– En stor del av de illegala vapnen som cirkulerar i EU kommer från västra Balkan, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Socialdemokraterna vill också skärpa kontrollen av ämnen som kan användas i tillverkning av sprängämnen.

– I ett flertal terrordåd i Europa har det använts hemmagjorda bomber som tillverkas av helt lagliga beståndsdelar, till exempel gödsel. Kemiska ämnen som kan användas för att tillverka sprängämnen måste begränsas ytterligare och kontrollen av de personer som hanterar dem måste skärpas, säger Damberg.

Inför återreseförbud

Tillsammans med toppkandidaten Heléne Fritzon (S) presenterade han Socialdemokraternas förslag på det brottsbekämpande området inför EU-valet. Ett annat förslag från S är att EU måste kunna införa återreseförbud för EU-medborgare som döms för brott. I dag går det inte att lägga till utvisning, som för tredjelandsmedborgare.

– Huvudprincipen ska också vara att personer som dömts till fängelse ska avtjäna sina fängelsestraff i hemlandet, säger Heléne Fritzon.

Stärkt gränskontroll

Andra förslag är att svenska åklagare snabbare ska kunna hämta in viktigt bevismaterial direkt hos utländska tjänsteleverantörer, utan att behöva gå via utländska myndigheter. Europol föreslås få mer resurser, liksom EU:s gränskontrollmyndighet Frontex, som föreslås få upp till 10 000 gränskontrollanter. Däremot vill S inte att EU tar över hela ansvaret för EU:s yttre gräns. S vill i stället se utökade möjligheter att bedriva inre gränskontroll.

Gränskontrollen inom Schengen bör även förstärkas genom att kontrollen av biometriska data som i dag bara görs av tredjelandsmedborgare även bör göras av Schengenmedborgare som kommer från tredje land.

Rättad: I en tidigare version av texten uppgavs felaktigt att vapenamnestin skulle gälla hela EU.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM