Gunnar har en unik boksamling

Målet är 3 000 förstaupplagor av Wahlströms ungdomsböcker: Jag har bara 2 800 just nu…

Av: Christina Nordh

Publicerad:
LYSER RÖTT OCH GRÖNT Gunnar Lindholms bokhyllor är fyllda av förstaupplagor av Wahlströms ungdomsböcker med de röda och gröna ryggarna.
Foto: KARL VILHJÁLMSSON / HUFVUDSTADSBLADET
LYSER RÖTT OCH GRÖNT Gunnar Lindholms bokhyllor är fyllda av förstaupplagor av Wahlströms ungdomsböcker med de röda och gröna ryggarna.

Böckerna står i dubbla rader i rummet – ändå räcker det inte till.

Gunnar Lindholm är på god väg mot sitt mål: 3 000 förstaupplagor av Wahlströms ungdomsböcker:

– Jag har bara 2 800 böcker nu.

I 20 år har Gunnar Lindholm, 71, i Kyrkslätt, 30 km väster om Helsingfors, samlat B Wahlströms ungdomsböcker, de med de röda och gröna ryggarna.

Intresset tog fart redan när Gunnar var barn.

– Då började jag samla på Biggles, Kitty och Fem-böckerna. Sedan såg jag en artikel för ungefär 20 år sedan med en äldre man som samlat de 300 första och då tänkte jag att jag vara bättre: Jag ska samla 3 000 förstaupplagor! säger han.

Totalt finns 3 328 ungdomsböcker i serien att jaga rätt på, från ”Skogslöparen” av Gabriel Ferry från 1914 till ”Vi ses – lova det!” av Pernilla Gesén 2012.

När Gunnar började samla hade han runt 50 böcker.

– Då var det Kittyböcker, Femböcker, Biggles och Hemliga sjuan som gällde. Jag hade läst dem sedan jag var tio-tolv år kanske.

Men jakten på att komma upp i 3 000 ungdomsböcker har tvingat Gunnar utanför Finlands gränser. De flesta av böckerna har han hittat genom andra samlare – eller på antikvariat i Sverige.

– 90 procent av böckerna i Sverige, kanske. Men jag har en sådan liten bostad att väggarna inte räcker till mera. Så jag har bara 2 800 böcker nu, säger Gunnar.

– Jag brukar bila till antikvariaten i Sverige. Ner till Eslöv, Helsingborg och Stockholm.

Vilken är den dyraste bok du har?

– Den var från ett antikvariat, jag betalade 800 kronor för förstaupplagan av ”Spöket på floden” av Edward S. Ellis. Den är från 1916.

Hur många av ungdomsböckerna har du läst?

– Ja, Hemliga sjuan och Biggles har jag läst så klart. Och Femböckerna.

Men det är inte bara Wahlströms ungdomsböcker som trängs hemma hos Gunnar och hans fru Gunnel.

– Jag har 555 stycken av Wahlströms barnböcker i förstaupplaga också. Det är en komplett serie. Och jag har en komplett serie med Kittyböcker också.

Vad läser du när du vill koppla av?

– Det är nog bara dagstidningarna. Jag kan ta någon Bigglesbok någon gång emellanåt och friska upp mitt minne med, men det är ganska sällan.

Publicerad: