Experten vill ha bort Nylander

Av: Mattias Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Reaktionerna är som vanligt starka när Toronto Maple Leafs misslyckas.

Efter den senaste besvikelsen kommer kraven på att klubbledningen måste agera.

– Det är dags för William Nylander att flytta, säger tidigare general managern Brian Burke.

Toronto Maple Leafs förlorade femte och avgörande matchen mot Columbus Blue Jackets med 3–0.

Fokuset i analyserna hamnar på lagets dyra forwardsstjärnor, de så kallade ”top four”: amerikanen Auston Matthews, 22, kanadensarna John Tavares, 29, och Mitch Marner, 23, samt svensken William Nylander, 24.

Foto: Nathan Denette / TT NYHETSBYRÅN

– Jag tycker inte att det skulle vara helt hopplöst att fortsätta med de här toppspelarna, det är dags för William Nylander att flytta. Han är en bra spelare, men jag tycker att det är dags att byta honom mot en back, säger experten Brian Burke hos kanadensiska Sportsnet.

Funkar inte i slutspel

Den mångårige general managern poängterar att med fyra så dyra forwards så är det omöjligt att bygga en vettigt balanserad trupp under lönetaket.

– Filosofiskt har de förpliktat sig till en spelstil som fungerar bra under grundserien men inte i slutspelet. De måste bli större, de måste bli tuffare – de har mycket jobb kvar att göra och de har inte mycket pengar att göra det med, säger Brian Burke.

I den avgörande matchen satte huvudcoachen Sheldon Keefe lagets bästa målskyttar Marner-Matthews-Tavares i samma kedja utan att någon gjorde mål, Nylander fick den ovana positionen center och hade svårt att hitta in i spelet.

Toronto Maple Leafs gjorde bara totalt tio mål på fem matcher och två mål på 13 powerplay mot Columbus Blue Jackets.

Det var fjärde säsongen i rad som klubben inte kunde gå vidare i ett slutspel, senaste gången de gick vidare från en slutspelsomgång var 2004 när de vann den sjunde och avgörande matchen i första omgången mot Ottawa Senators med 4–1.

Fyra säsonger kvar

William Nylander gjorde två mål och två assist på de fem matcherna, han hamnade därmed på delad andraplats i den interna poängligan efter Auston Matthews på två mål och fyra assist.

Högerskytten gjorde sin femte säsong i klubben, han har kontrakt över säsongen 2023/2024.

De 59 poängen (31 mål och 28 assist) på 68 matcher i grundserien var lägst av ”top four”.

Publicerad:

LÄS VIDARE