Mejla

Lena Mellin

Vissa saker sköts bäst av folk som kan det

Att göra politik av att stänga skolor är dåligt

Publicerad:
Uppdaterad:

Min enkla utgångspunkt är att vissa saker sköts bäst av folk som kan det.

Till exempel stänga skolor i hela landet.

Att göra politik av det är livsfarligt.

Så sent som ​förra veckan presenterade utbildningsminister Anna Ekström ett nytt lagförslag som skulle göra det möjligt för skolans huvudmän, kommuner, rektorer och friskoleföretag, att flytta undervisningen från skolan om den stängts av smittskyddsskäl.

På frågan om inte regeringen borde kunna göra det själva svarade hon att det inte bara handlar om juridik. Hon hade svårt att tro att skolor skulle förbli öppna om regeringen sade ”stäng”.

Det är lätt att hålla med henne men det gjorde inte regeringspartierna S och MP, inte ens i en veckan. Inte de andra partierna heller.

Under torsdagseftermiddagen klubbade riksdagen en lag som ger regeringen möjlighet att stänga skolor i hela landet. De lokala huvudmännen får också den rätten och i båda fallen gäller det för- och grundskolor.

Men redan i dag kan exempelvis en smittskyddsläkare stänga en skola av det skälet. Rektorn kan stänga skolan på grund av dålig arbetsmiljö. Det finns alltså verktyg, som det brukar heta, för den som vill stänga skolan.

Men nu har alltså även regeringen fått detta verktyg i sin hand och jag begriper faktiskt inte varför. Det gick alldeles utmärkt att bomma igen undervisningen i universitet, hög- och gymnasieskolor utan den. Praktiskt taget alla gjorde som Folkhälsoinstitutet och regeringen sa, flyttade undervisningen till hemmen. Ett mycket litet fåtal mopsade sig.

Det som är riktigt dåligt med det här beslutet är att beslutet riskerar att politiseras. Masstängningarna av skolorna, eller mer riktade flyttningar av undervisningen till hemmen, ska visserligen göras först efter rekommendationer av expertmyndigheter.

Men risken är att det blir en politisk fråga och att sittande regering till sist dukar under för oppositionens krav. Det vore direkt dåligt.

Då kan det bli som i Danmark och Norge där relegeringarna tagit i så att de nästan kräks.

Ett tomt klassrum.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Ett tomt klassrum.

Av: Lena Mellin

Publicerad:

LÄS VIDARE