Nu blir Hammarby grönare: ”Ligger i tiden”

Av: Per Bohman

Publicerad:
Uppdaterad:

Bajen, bärs och... bönor?

Nu satsar Hammarby veganskt.

– Det finns ett stort intresse från spelarna. Nu serveras det vegansk mat på Årsta varje dag, säger sportchefen Jesper Jansson.

Jesper Jansson tänker tillbaka på den egna karriären. På allt som kunde gjort honom till en bättre fotbollsspelare. Noggrant planerad Individuell träning, videoanalyser, mer avancerade taktiska instruktioner och så kanske mest av allt... kosten.

– Fan. Jag hade ju älskat att veta mer om sånt som spelare. Då hade man kanske fått ut mer av sin karriär.

Som sportchef vill han ge sin trupp de allra bästa förutsättningarna att utvecklas. Nu vill Hammarby att spelarna ska sköta kosten på ett bättre sätt och uppmuntrar spelarna att äta vegansk mat efter träningar och matcher.

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

– Vi vill inspirera spelarna till det. Men vi trycker inte ner det i halset på dem. Det är ett val och det finns annan mat också.

Varför har ni gjort det här?

– Vi vill ta små steg mot att bli bättre hela tiden. Att försöka få till optimala förutsättningar för att prestera.

”Ligger i tiden”

Klubben inspireras bland annat av dokumentären The Game Changers som handlar om hur kända elitidrottare bytt till en vegansk kosthållning och hur det förbättrat deras fysik. Somliga av teserna har fått kritik för att sakna vetenskaplig grund. Det har dock inte bromsat dokumentärens popularitet. Lionel Messi, Chris Smalling och Serge Gnabry är bara några exempel på världsspelare som börjat experimentera med en vegansk diet de senaste åren.

– Det här ligger i tiden. Du har den här dokumentären till exempel. Vad vi gjort rent konkret i Hammarby är att jag bjudit upp min vän Sofia Upners från Helsingborg, som bland annat driver restaurangen Vegeriet, till Stockholm för att lära oss. Hon har utbildat och inspirerat Yvonne Werner och de andra i köket, men även spelarna.

Jansson menar att många i laget är nyfikna på vegansk kosthållning.

– Vår nye målvakt David Ousted är vegan. Så det är ju en bra tajmning. Det finns också ett stort intresse hos en spelare som Alexander Kacaniklic. Abbe Khalili är vegetarian sedan tidigare. Generellt sett har vi många spelare som funderar på kosten. Vissa är muslimer, andra tål inte laktos. Sofia har visat oss hur vi kan göra för att bjuda på bra vegansk mat.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Tror ni att en vegansk kosthållning gör killarna till bättre spelare?

– Jag personligen är ingen specialist på det viset, det finns andra i klubben som kan det bättre. Men jag vet att marginalerna är små i elitfotbollen. Kan man göra någonting bättre så ska man försöka göra det. Maten är ändå energin för spelare och ju mer man lär sig om kosten desto bättre resultat kan vi få. Vi som klubb försöker hela tiden titta på nya grepp för att utvecklas, det tuffa träningslägret direkt efter säsongsavslutningen 2019 är ett sånt exempel.

”Trycker inte ner det i halsen”

Framöver vankas det alltså linsgrytor, grönsaker och tofu efter träningarna på Årsta. Jansson hoppas också att spelarna inspireras till att göra liknande val i sina egna hem.

– Det kommer finnas flera olika matalternativ, men det finns minst en vegansk rätt varje dag till killarna. Sedan gäller det att vi får killarna att fundera över det här även hemma. Under träningsläger och i samband med bortamatcher är det väldigt noga med vad alla äter flera gånger om dagarna. Sedan släpper klubben det när spelarna åker hem. Det är ju deras privatliv. Som sagt: vi trycker inte ner det här i halsen på spelarna utan det måste komma inifrån, säger Jansson och avslutar:

– Men jag märker att spelarna blir mer och mer proffsiga. De förstår att det behövs. Spelarna måste själva känna att det funkar och att de mår bra av det. Vi som klubb ger bara förutsättningarna.

Publicerad:

LÄS VIDARE