Ylva Johansson pressad i styrkemätning

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Francisco Seco/AP/TT
Ylva Johansson hade det tufft i veckans utskottsförhör i EU-parlamentet.

Två petades på förhand, tre andra hänger på gärdesgården.

Ylva Johansson och de övriga kandidaterna till nästa EU-kommission pressas hårdare än någonsin förut när EU-parlamentets partigrupper vill visa sin styrka.

Veckans utskottsförhör med de tilltänkta kommissionärerna har som väntat blivit en tuff historia, med hårda frågor, ofta med en tydlig politisk slagsida.

Värst har det blivit för svenska Ylva Johansson, franska Sylvie Goulard och polske Janusz Wojciechowski som alla fått bakläxa och nu måste svara på fler frågor innan de kan bli godkända – eventuellt.

Tilltänkta migrationskommissionären Johansson kritiserades av såväl ytterhögern som de konservativa, vänstern och de gröna för att ha varit för vag om vad hon egentligen tänker göra. På fredagen satt hon därför och filade på sina nya svar, som utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter ska ta ställning till på tisdag.

– Det var inte den Ylva som jag känner igen. Jag tycker att hon var ganska vek. Jag förstår att utskottet vill och har större krav på henne, säger svenska EU-parlamentsledamoten Jessica Polfjärd (M).

Hårt för Goulard

De som stöttar Johansson – de socialdemokratiska och liberala partierna – hävdar dock att det främst rör sig om ett maktspel från de två konservativa partigrupperna EPP och ECR för att säkra godkännandet av deras mer tveksamma kandidater från det ungerska regeringspartiet Fidesz (som tillhör EPP) och polska Lag och rättvisa (som dominerar ECR).

– EPP och ECR vill ha en gisslan från sossegruppen så att de accepterar den som är Fideszkandidat och den som är kandidat från Polen, säger Fredrick Federley (C).

I maktspelet ligger å andra sidan franska Goulard ännu värre till. Hon tillhör den liberala partigruppen och är nära knuten till franske presidenten Emmanuel Macron, som i princip alla övriga franska ledamöter gärna vill ge en näsbränna.

Goulard – tilltänkt som inremarknadskommissionär – pressas också av anklagelser om att felaktigt ha använt EU-pengar för att avlöna en assistent i hemlandet, snarare än i EU-parlamentet.

Bakläxetrion får nu vänta till tidigast nästa vecka på besked om sin framtid. Osäkerheten förstärks dessutom av att Ungern och Rumänien tvingats byta kommissionärer redan före utfrågningarna och ännu inte fått ett tidsschema för när ersättarna ska höras.

Litauisk fläkt

Av dem som redan fått klartecken finns flera som klarade sig nätt och jämnt. Kroatiskan Dubravka Suica godkändes som ansvarig för "demokrati och demografi", trots hård kritik från vänster.

"Att en uttalad abortmotståndare med tvivelaktig inställning till demokrati och rättstatens principer godkänns är skamligt", anser Malin Björk (V).

Några överraskade samtidigt positivt – som blott 28-årige litauiske miljö- och havskommissionären Virginijus Sinkevicius.

"Han var modig i sitt framträdande, han har stora ambitioner och han var konkret. En frisk fläkt i jämförelse med andra framträdanden vi hört", tycker Jytte Guteland (S).

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

EU