Flera döda i flygplanskrasch i Kazakstan

Av: Oscar Schau

Publicerad:
Uppdaterad:

Minst 12 personer har dött och över 60 skadats sedan ett passagerarplan störtat vid en flygplats i Kazakstan, rapporterar BBC.

Flera barn finns bland de många skadade.

Bara minuter efter att Bek Air-flygplanet lyft från flygplatsen i Almaty, Kazakstans största stad, tappade det höjd och kraschade rakt in i en tvåvåningsbyggnad.

– Det var som i en film: skrik, rop och folk som grät, berättar en överlevare för nyhetssajten Tengrinews, rapporterar Reuters.

Totalt 98 personer befann sig ombord det störtade Fokker 100-planet, som inte ska ha börjat att brinna vid olyckan.

Vid 07-tiden, svensk tid, hade 12 personer bekräftats döda, bland annat planets kapten. Inledningsvis uppgavs att 15 personer mist livet. Över 60 personer, varav 6 barn, har förts till sjukhus. Flera är allvarligt skadade.

Enligt uppgifter till Reuters så ska en tät dimma ha legat över området. Men vad som orsakat olyckan är inte klarlagt utan en särskild utredning har tillsatts.

Kazakstans president Qasym-Jomart Toqayev har uttryckt sina ”djupa kondoleanser” till de drabbade. Han lovar också att de ansvariga för händelsen ska straffas hårt i enlighet med lagen, uppger BBC.

Planet skulle till huvudstaden Nur-Sultan. Samtliga Fokker 100-plan beläggs med flygförbud tills orsaken till fredagens krasch klarlagts, meddelar industridepartementet, enligt nyhetsbyrån AFP.

1 av 3 | Foto: AP
Publicerad: