”Better things” liknar livet mer än det mesta

Det gamla spolas bort för ett nytt liv i nya säsongen

Av: Anna Andersson

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Det är någonting med det ständiga regnet. I varje avsnitt som hittills visats av den fjärde säsongen av ”Better things” (HBO Nordic) regnar det, eller så har det just regnat. Det kommenteras aldrig, trots att serien utspelar sig i ett Kalifornien som de senaste åren plågats svårt av torka. Men i Sam Fox (Pamela Adlon) hus börjar det så småningom regna in, hon suckar och flyttar runt kastrullerna som samlar upp vattnet, sticker hål på bubblor i de fuktskadade väggarna.

Är det syndafloden eller håller någonting på att spolas bort, för att ge plats åt annat?

Förutsättningarna i Sam Fox liv är desamma som i de tre första säsongerna: ensamstående med tre döttrar, en egensinnig – eller kanske dement – mamma, en skådespelarkarriär som var bättre förr och absolut inga vettiga män i sikte. Nästan inga män alls faktiskt, i den här säsongen.

Sam närmar sig 50 och hon håller på att se om sitt hus, inte bara i bokstavlig mening. Hur ska livets andra akt levas egentligen.

Tja, man kan ju åtminstone få köra den bil man vill, oavsett hur många barn som får plats i den. Barnen är ju ändå på väg ut ur boet. Och man måste ju inte bo där man alltid bott? Man kan ju flytta till nåt ställe där livet är enklare.

Den tvåsamma, heterosexuella kärleken tycks vara på väg att straffa ut sig. Väninnorna skiljer sig på löpande band och männen försvinner som en löning ur ex-fruars och barns liv. Sam kallar sig ”volcel”, lever i frivilligt (voluntary) celibat. Vännerna är desto viktigare.

Grejen med ”Better things” har alltid varit att den berättar genom situationer och ögonblick, snarare än i tydliga storylines. På så sätt liknar den ett liv mer än det mesta; oftast löper det ju bara på, med känslor och insikter och en massa vardag, utan tydlig början och slut. Sam Fox gör som vi andra: så gott man kan. Ibland blir det bra, ibland inte.

Efter en svagare tredje säsong är det fint att se henne försöka ta kontroll över sitt liv. Det finns många sämre serier att lägga en regnig dag på.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.